Guvernul a decis ca de la 1 ianuarie 2023 să renunțe la reducerea de 50 de bani a carburanților la pompă. Prin urmare, statul a reușit să își recompenseze reducerea din anul anterior chiar în primele 24 de zile de la începutul anului datorită scumpirilor cu peste 50 de bani.

Reducerea de 50 de bani la carburanți a fost recompensată de la începutul lui 2023

În ultima zi din anul 2022, pe 31 decembrie, prețul mediu pentru un litru de benzină standard era de 6,02 lei pe litru, iar un litru de motorină costa în medie 7,17 lei pe litru. Statul a decis ca de la 1 ianuarie 2023 să renunțe la compensarea carburanților. Astfel, pe 1 ianuarie 2023, benzina costa 6,40 de lei litru, iar motorina se vindea cu 7,57 de lei pe litru.

La începutul anului au fost mici scăderi de preț, de câțiva bani pe litru, însă după 14 ianuarie scumpirile au fost constante și tot mai mari. Marți, 24 ianuarie, prețul mediu pentru un litru de benzina a fost de 6,59 lei, iar pentru un litru de motorină de 7,72 lei.

În prezent, cea mai ieftină benzină din România costă 6,53 lei litru, iar sortimentul premium este aproape de 7 lei pe litru (6,99 lei). Cea mai ieftină motorină costă 7,69 lei pe litru, iar sortimentul premium a depășit pragul de 8 lei pe litru (8,05 lei).

Guvernul susține că a suspendat compensarea, dar nu a eliminat-o

La începutul anului 2023, Guvernul a decis să elimine compensarea de 50 de bani care a fost acordată de stat de la 30 iunie 2022. Atunci motorina se comercializa la un preț mediu de peste 9,20 lei pe litru, iar benzina la peste 8,65 de lei pe litru.

Guvernul a anunțat la finalul anului 2022 că facilitatea va fi eliminată de la 1 ianuarie, menționând că nu este vorba de o anulare, dar o suspendare, iar măsura va putea fi aplicatp din nou dacă prețurile iarăși vor crește. În prima zi a noului an, benzina și motorina s-au scumpit, nu cu 50 de bani, dar cu 38, respectiv 40 de bani pe litru.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Ianuarie 2023 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.