Blue Monday sau „Lunea cea tristă” este cea mai depresivă zi din an. Aceasta este mereu ziua de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie. În acest an. Blue Monday este pe 16 ianuarie. Dar până la urmă, Blue Monday este un mit sau reflectă realitatea?

Blue Monday - cea mai depresivă zi din an

Toată lumea a auzit măcar o dată de Blue Monday sau de „cea mai depresivă zi din an”. Însă majoritatea oamenilor nu știu de unde a pornit acest concept, cine l-a inventat și dacă măcar are o sămânță de adevăr.

Cum a luat naștere Blue Monday

Ideea de cea mai depresivă zi din an îi aparține lui Cliff Arnall, psiholog și profesor la Universitatea din Cardiff. Blue Monday a fost folosit pentru prima oară în anul 2005 într-o campanie de publicitate creată de compania britanică Sky Travel.

Cliff Arnall a creat special o formulă matematică pentru a-și justifica conceptul de Blue Monday. Prin urmare, pentru realizarea formulei matematice, psihologul Cliff Arnall a atras atenția la mai multe detalii: perioada de după Crăciun și obiectivele oamenilor în noul an, vremea din lunile de iarnă, facturile la utilități care sunt mai crescute în perioada de iarnă și motivația redusă a oamenilor. Toate acestea luate la un loc sunt cauzele apariției depresiei sezoniere.

Formula Blue Monday

În formulă:

W - exprimă condițiile meteorologice,
d -debitul (diferența între datoriile acumulate și capacitatea noastră de a plăti),
T - timpul scurs de la Crăciun,
Q - timpul scurs de la începutul Anului Nou,
M - nivel motivațional scăzut,
Na - necesitatea de a acționa
D - salariul

Conceptul de Blue Monday creat de psihologul Cliff Arnal a stârnit un val de controverse în rândul colegilor săi de breaslă, aceștia afirmând că este mai mult o pseudoștiință decât o depresie sezonieră, cum ar fi concluzionat Cliff Arnal. Mai târziu, psihologul Cliff și-a cerut scuze pentru că a creat conceptul de Blue Monday și a realizat o campanie de comunicare prin care a transmis un mesaj: oamenii ar trebui să facă tot ce le stă în putință să-și mențină sănătatea mintală.

Citeste si:
Blue Monday: Astăzi este cea mai deprimantă zi din an
Blue Monday: Astăzi este cea...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Ianuarie 2023 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.