Pensia de la stat nu ne va asigura o bătrânețe fără griji, căci populația activă este în continuă scădere. Analiștii prognozează că numărul tot mai mic de angajați raportat la cel al vârstnicilor să zduncine sistemul de pensii din România. Astfel, cei care vor ieși din câmpul muncii peste zece sau douăzeci de ani, ar putea primi o pensie mai mică față de cât au contribuit. Iată ce pensie vor avea peste 35 de ani românii cu un salariu de 4.000 de lei în prezent.

Pensia pe care o vor avea peste 35 de ani românii cu un salariu de 4.000 de lei în prezent

Un român care are un salariu mediu net de aproape 4.000 de lei, adică 833 de euro, în prezent, ar urma să aibă, după 35 de ani de constribuții, o pensie de numai 1.275 de lei, adică 265 de euro. Pe lângă suma care nu acoperă decât un sfert din coșul minim, viitorii pensionari nu vor primi înapoi pe cât contribuie acum.

„O persoană care câștigă salariul mediu pe economie va avea o contribuție, în 35 de ani, de puțin peste 700.000 de lei, care îi va asigura, însă, o pensie, spun analiștii, pentru o durată de doar 33 de ani.

Undeva la orizontul anilor 2050-2060 populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil. Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii”, a explicat Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România.

„Combinat cu emigraţia persoanelor active vom avea o situaţie plauzibilă ca undeva peste 20-30 de ani să existe un număr de 6-6,5 milioane de persoane la pensie, faţă de un număr de 3,5-4 milioane de salariaţi”, a declarat Adrian Bența, analist fiscal, pentru Observator.

În urmă cu 12 ani, România avea o populație activă de peste 9 milioane de persoane. Acum, numărul a scăzut cu aproape un milion, fără să punem la socoteală că în această categorie intră și șomerii, care sunt aproape 500 de mii.

„Altfel, ceea ce se va vedea peste 10-20 de ani va fi o putere reală de cumpărare a celor care ies la pensie mult diminuată chiar faţă de perioada actuală”, a spus Claudiu Cazacu, economist.

Recomandarea specialiștilor: orientarea către alte forme de economisire

Analiștii recomandă să ne orientăm și spre alte forme de economisire pentru bătrânețe.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

„Trebuie să ne gândim fiecare foarte exact la viitorul nostru. Pilonul 2 de pensie o să fie o sursă foarte importantă în momentul în care vom ieşi la pensie şi cu siguranţă ar trebui să suplimentăm, fie pensii private pilonul 3, fie alte investiţii, de exemplu în imobiliare”, a declarat Adrian Bența, analist fiscal.

La finalul anului trecut, România avea peste 4 milioane 700 de mii de pensionari. Rezultatele recensământului confirmă trendul pe care îl are populația țării noastre și anume în scădere.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Ianuarie 2023 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.