Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea prin care eliberarea cazierelor judiciare se va putea face și în mod online. Prin urmare, cetățenii nu vor mai trebui să se deplaseze la secțiile de poliție pentru a obține documentul.

Cazierul judiciar va fi eliberat în format electronic

Marți, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia cazierul judiciar va putea fi eliberat și online. Scopul noii legi este de a crește operativitatea de eliberare și obținere a certificatului de cazier judiciar cu ajutorul unei proceduri simplificate. Prin urmare, cetățenii vor putea depune cererea de eliberare a certificatului în mod online și li se va elibera cazierul judiciar la fel în format electronic. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze personal la sediile secțiilor de poliție.

George Cristian Tuţă, deputat PNL și cel care a inițiat legea, a declarat la votul din Camera Deputaţilor că prin intermediul acestui proiect, cazierul judiciar va putea fi obţinut mult mai ușoir, fiind „un gest de normalitate pentru cei peste două milioane de români din ţară şi din străinătate care nu vor mai trebui să aglomereze drumurile şi secţiile de poliţie”.

De asemenea, și în cazul cazierului judiciar eliberat în format electronic acesta va avea un termen de cel mult șase luni.

„La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. (...) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, prevede legea.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Ianuarie 2023 - 04 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.