Calendar Creștin Ortodox. Pe data de 17 decembrie, în calendarul creștin ortodox este sărbătorit Sfântul Proroc Daniel. În această zi, zeci de mii de români își sărbătoresc ziua numelui.

Zeci de mii de români își sărbătoresc ziua numelui astăzi

Potrivit bisericii, Sfântul Proroc Daniel s-a născut din seminţia lui Iuda, seminţie împărătească. Acesta a trăit cu 460 de ani înainte de Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. În vremea în care Ierusalimul a fost cucerit de împăratul babilonean Nabucodonosor, Daniel şi tinerii Anania, Azaria şi Misail au ajuns să fie robi.

Daniel era un tânăr foarte înțelept, iar datorită acestei calități a fost chemat de către Nabucodonosor la palatul său, împreună cu cei trei tineri. Daniel a refuzat să se hrănească din bucatele împăratului şi îi mărturisește acestuia ca printr-o altă hrană (doar seminţe şi apă) se pot arăta mai frumoşi la chip decât cei ce se hrăneau din masa împăratului.

Deoarece Daniel nu s-au închinat unei statui a împăratului, cei trei tineri au fost aruncaţi într-un cuptor încins. Iar datorită credinței lor, Dumnezeu a prefăcut focul în rouă. Motivul pentru care nu a fost aruncat şi Daniel a fost acela că el primise numele Baltazar de la Asfanez, conducătorul eunucilor de la palatul lui Nabucodonosor. La babilonieni numele acesta era de o mare cinste, căci era nume de Dumnezeu.

Sfântul Proroc Daniel, ocrotitorul emigranţilor şi celor duşi în exil

În vremea împăratului Darie, Daniel refuza să se închine idolilor şi este aruncat într-o gropa cu lei din care mai târziu iese nevătămat. Mai târziu este aruncat pentru a doua oară într-o groapă cu lei din cauza credinţei în Dumnezeul Cel Viu. Și de această dată Daniel iese viu și nevătămat.

Citeste si:
Aproape două milioane de români îşi serbează numelui de Sfântul...
În jur de două milioane de...

Când împăratul Cirus le-a permis evreilor să se întoarcă în ţara lor de origine, Daniel a rămas alături de persoanele care nu s-au mai întors. Din acel moment, Daniel a fost numit ocrotitorul celor care au emigrat sau care au fost duşi în exil. Daniel şi cei trei tineri au murit în vremea împăratului Atic.

Sântul Proroc Daniel este sărbătorit în fiecare an la data de 17 decembrie. Cu toate că puțină lume cunoaște, însă în această zi, zeci de mii de români își sărbătoresc ziua numelui. Toți cei care poartă numele de Daniel, Daniil, Dan, Dana, Daniela, Dani, Dănuța, Dănuț, Dănilă sunt sărbătoriți în această zi. De asemenea, astăzi creștinii ortodocși au dezlegare la pește.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Decembrie 2022 - 05 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.