Polițiștii locali vor avea mai multe atribuții, inclusiv în trafic. Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care, printre altele, dă dreptul poliției locale de a solicita informații despre șoferii care au circulat cu mașinile altora.

Polițiștii locali, noi atribuții, inclusiv în trafic

Șeful de stat român a promulgat miercuri legea prin care șoferii sunt obligați să ofere datele lor de identificare și mai ales ale proprietarilor mașinilor, dacă nu sunt ei aceștia, către polițiștii locali. Astfel, nu doar Poliția Rutieră, cum se întâmpla până acum, ci și Poliția Locală poate cere aceste informații în trafic. De reținut este faptul că doar polițiștii locali care desfășoară activități pe linie rutieră în acel moment pot solicita acest lucru.

Scopul acestei modificări legislative este și reducerea abaterilor în trafic, în ceea ce privește oprirea, staționarea sau parcarea pe un loc neregulamentar. Refuzul de a comunica aceste informații către polițiști, indiferent că ei sunt de la Poliția Rutieră sau Poliția Locală, poate fi considerat contravenție. Sancțiunile pentru această abatere sunt mult mai mari decât cele pentru oprire, staționare sau parcare neregulamentară.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, va apărea în Codul rutier, după ce măsurile cuprinse în proiectul de față vor ajunge să se aplice.

Inițiatorii proiectului motivează propunerea prin faptul că, acum, polițiștii locali nu pot identifica șoferii care încalcă regulile privind oprirea, staționarea ori parcarea vehiculelor și nu pot aplica, așa cum stabilește Legea 155/2010 a poliției locale, sancțiuni pentru aceste abateri.

„În considerarea faptului că polițiștii locali vor avea competența de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/ staționate/ parcate neregulamentar, se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/ staționarea/ parcarea, având în vedere și faptul că sancțiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/ staționarea/ parcarea neregulamentară”, subliniază parlamentarii.

Citeste si:
Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023. Șoferii...
Tarifele RCA, plafonate la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Decembrie 2022 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.