Cea mai lungă tiroliană din Europa se află în România, mai exact la Gura Humorului, Bucovina. Aceasta are o lungime de 2,2 kilometri, iar experiența unei călătorii te lasă fără cuvinte. Traseul cuprinde peisaje rupte din poveste pe care le poți admira de la înălțime.

Cea mai lungă tiroliană din Europa, construită în România

Cheltuielile totale ale tirolianei au costat 400.000 de euro şi a fost construită în Gura Humorului, judeţul Suceava. Tiroliana are o lungime de 2,2 kilometri, iar diferenţa de nivel este de 320 de metri. Amatorii de senzații tari pot parcurge acest traseu cu o viteză de 140 de km/oră. Proprietaru tirolianei, Ionuţ Ciurea, a declarat că cel mai greu moment a fost montarea cablurilor, deoarece acestea nu pot fi instalate decât dintr-o singură rolă neîntreruptă pe lungimea totală de 2,2 kilometri.

„Am vrut să facem ceva unic pentru Bucovina. Contează mult să aveam asemenea atracţii pentru turismul din zonă. Estimăm că ne vom scoate banii în câţiva ani. Cei care vor să încerce, îşi ridică echipamentul de jos, unde le facem un scurt instructaj, urcă cu telescaunul până sus, unde avem turnul de plecare, sunt echipaţi de un băiat din echipa noastră care îi lansează pe traseu. Destul de simplu. 326 de metri este diferenţa de nivel, sus avem 810 metri și jos avem 470 de metri”, a spus tânărul.

Ionuţ Ciurea a menționat că traseul tirolianei este unul sigur, viteza maximă atinsă fiind de 140 de kilometri, la care se poate ajunge doar în poziţia „superman”. În şezut, se atinge o viteză de 110 km/oră, iar la finalul traseului se atinge viteza de 70 de km/oră. Tiroliana din Bucovina a fost inaugurată chiar de Ziua României. Sute de persoane au dat buzna pentru a trăi una dintre cele mai intense emoții.

Marea alpină la tiroliana de la Gura Humorului

Unul dintre cei tare au parcurs traseul pe tiroliana de la Gura Humorului este și Gheorghe Sologiuc. Acesta a declarat că emoțiile de pe traseu sunt de nedescris, însă bărbatul ar vrea să mai încerce o dată deoarece nu a reuşit încă să treacă prin “marea alpină” (fenomen meteo care oferă un spectacol aparte când aproape de sol este ceaţă, iar la înălţime este senin).

Ştiam că se va face această tiroliană de acum jumătate de an şi este foarte fain, pentru că este mai lungă decât ne aşteptam, adică 2,2 kilometri. Treci razant pe lângă copaci, te sperii prima oară. Viteza de peste 100 de km la oră te face să te învârţi puţin până îţi strângi picioarele ca să obţii o poziţie aerodinamică. După 2-3 minute, treci râul Moldova şi ajungi la finish, unde ai parte o oprire lină, nu zdruncinată, cum se întâmplă în alte părţi. Dacă ai vreme bună, ai parte de o privelişte frumoasă de la înălţime, se vede oraşul Gura Humorului şi câteodată, chiar dacă jos este vreme proastă, sus este senin. Dacă ai noroc intri în marea alpină, mie încă nu mi s-a întâmplat să trăiesc această experienţă, dar aştept momentul potrivit”, a relatat Gheorghe Sologiuc pentru „Adevărul”.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Decembrie 2022 - 04 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.