Potrivit previziunilor ONU, populația planetei va atinge un nivel record la data de 15 noiembrie. Numărul oamenilor va ajunge la 8 miliarde de persoane. În anul 2011, numărul populației era de 7 miliarde de locuitori.

Populația lumii a ajuns să numere tocmai 8 miliarde de persoane

Aceste calcule au fost realizate de matematicieni, sociologi, demografi și statisticieni. Aceștia au luat în calcul mai mulți factori care contribuie la creșterea natalității și susțin că viitorul omenirii se confruntă cu o criză de mediu fără precedent. Pentru cineva pare a fi doar o cifră, pentru altcineva 8 miliarde de persoane este extrem de mult. Iar apariția a noi vieți pe pământ este în creștere. Dacă aceasta va fi constantă, oare Pământul va putea face față unui număr de oameni atât de mare. Potrivit unor calcule estimative, în 2080 ar putea fi 10,4 miliarde de locuitori.

Oamenii de știință au estimat ceva timp în urmă că această creștere a noilor vieți pe Pământ nu va dura la nesfârșit. ONU este de părere că populația mondială va atinge un vârf în 58 de ani și se va menține la 10 miliarde de oameni până în 2100.

Cu trei secole în urmă, în 1800, statisticile arătau că Pâmântul va fi locuit de un miliard de oameni. Pe parcursul anilor natalitatea a crescut, iar populația a atins un nivel maxim în anii 1960, după care rata a scăzut (+1% în 2022). Prezicerile ONU nu sunt acceptate de toți cercetătorii. În Statele Unite, Institutul de Statistică susține că vârful va fi atins în 2064, cu aproape 10 miliarde de oameni, după care va scădea la 8,79 miliarde în 2100.

Potrivit demografilor ONU, există probabilitatea ca fertilitatea să scadă de la o medie de 2,3 copii pe femeie în lume la moment la 2,1 în 2050. În ultimii ani, numărul populației a fost în creștere constantă, un rol important în acest sens având și pandemia de coronavirus. Unii specialiști consideră că Pământul găzf=duiește deja prea multe persoane și cu greu mai face față unui volum atât de mare de indivizi.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Noiembrie 2022 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.