Biserica Ortodoxă prăznuiește la data de 5 noiembrie Moșii de toamnă, sărbătoare în care se pomenesc morții. În această zi au loc slujbe religioase în memoria celor răposați. Credincioșii au obiceiul de a împărți pachete cu mâncare de sufletul celor dragi care nu mai sunt în viață.

Moșii de toamnă sau pomenirea morților. Obiceiuri specifice acestei zile

În această zi se aprind lumânări în memoria celor decedați. Tradiția spune că în această zi oamenii trebuie să fie împăcaţi cu toţi oamenii, să fie îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit. Tot obiceiul acestei sărbători spune că oamenii nu trebuie să spele haine și nici să facă alte munci ale casei. La biserică preoții citesc sfânta Liturghie şi slujba parastasului, unde sunt pomeniţi cei trecuți în neființă. După slujba de pomenire, oamenii merg fie acasă, fie la cimitir și împart pomeni, pachete cu mâncare de sufletul celor răposați.

Se spune că la Moșii de toamnă sufletele răposaților revin pe pământ și de aici obiceiul de a împărți mâncare gătită. Gospodinele gătesc sarmale, cele mai bune deserturi și alte bucate alături de un pahar de vin din acest an. Tradițiile Moşilor de vară se aseamană mult cu moșii de toamnă. În această perioadă nu e bine să circuli noaptea, deoarece sufletele morţilor se află pe pământ. Credincioșii spun că cel mai periculos este să mergi în noaptea din Ajun şi de Moși, atunci când sufletele răposaților se întorc la morminte şi aşteaptă să meargă la cer.

Ce aduc credincioșii la biserică la slujba de pomenire

Preoții care slujesc în biserici spun că oamenii aduc la biserică diverse alimente și împart între ei sau oamenilor nevoiași. Preoții sfințesc și binecuvântează bucatele aduse de credincioși pentru ca aceastea să fie primite ca pomană în memoria răposaților.

„În tradiţia ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescura şi o sticlă de vin. De asemenea, se sfinţesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire. Noi, ortodocşii, ne rugăm pentru ca sufletul celui adormit să ajungă la Judecata universală într-o stare mai bună decât aceea în care s-a despărţit de trup”, spune părintele Paul Tudorache, preot în parohia "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Călăraşi.

Tradiția spune că ofrandele în numele răposaților au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor din timpul vieții lor. Credincioșii merg la mormintele celor dragi pentru a aprinde o lumânare, a depune o floare și pentru a le curăța mormintele.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Noiembrie 2022 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.