Un bărbat din Maramureș a transformat o moară de porumb într-o sursă de energie electrică, pentru a scăpa de grija facturilor. Românul a adăugat elemente moderne și a adaptat-o așa încât să își facă viața mai ușoară și mai ieftină.

Ideea unui român ca să scape de grija facturilor la energie

Mihai Bledea a reușit, în curtea casei sale din Vadu Izei, să îmbine tradiția cu inovația. El are acolo o vâltoare în care sătenii își spală hainele de iarnă și covoarele și o moară veche de peste 100 de ani.

„Moara, ca atare, datează de prin 1886 a fost adusă din partea austro-germană. Eu după ce m-am căsătorit am găsit actele cu instalaţia hidromecanică a moşului lui socru şi am dorit să am şi o moară", a povestit Mihai Bledea, proprietar moară, pentru Observator.

Oamenii din zonă nu au mai venit cu porumb la măcinat, iar maramureșeanul nu a vrut să lase moara să ajungă o ruină, așa că a transformat-o. Acum, cu ajutorul apei, o folosește ca să producă energie electrică.

„Dacă cobor pârâul mai jos, atunci apa trece peste roată şi nu mai angrenează. Dacă ridic apa spre roată, am axul intermediar şi am nevoie să îmi scot 3.000 de rotații pe minut", a completat Mihai Bledea, proprietar moară.

„Uitaţi, acum aprind două becuri acolo. Acum bag în priză şi ar trebui să se aprindă becuri acolo”, a spus, mândru, bărbatul.

Ingineria produce șapte kilowați, în timp ce gospodăria îi consumă doar patru. Iar bărbatul nu se oprește aici. „Vreau să măresc capacitatea roții, dimensiunea. Ar trebui să o fac undeva la doi metri și ceva, până unde am cota O, de la apă, să o poată învârti bine”, a mai adăugat Mihai Bledea.

Ideea sa i-a inspirat și pe vecini. „Cred că toţi de acum încolo am putea să încercăm să facem acelaşi lucru, pentru că sunt toate scumpe", este de părere un localnic. „Acum că se scumpeşte şi curentul şi tot, pentru el o să fie un rezultat foarte bun", adaugă un altul. Şi, de câteva luni, deja e: „Nu le sting (n.r. becurile), şi așa nu plătesc. Apa oricum curge".

Citeste si:
Factureaza.ro - Automatizarea necesară pentru afacerea ta
Factureaza.ro - Automatizarea...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Octombrie 2022 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.