Orionidele sau ploaia de stele de toamnă este unul dintre cele mai spectaculoase evenimente astronomice care poate fi observat pe cer. Doritorii pot admira acest fenomen în perioada 20-21 octombrie.

Orionidele 2022. Când va avea loc ploaia de stele de toamnă

Orionidele nu sunt altceva decât o ploaie de meteori care durează aproximativ o lună și are loc în fiecare an în luna octombrie. Meteorii provin din constelația Orion, de unde vine și numele de Orionide.

Fenomenul astronomic Orionidele are loc în perioada 2 octombrie și 7 noiembrie 2022. Maximul ploii de meteori este atins între 20 și 22 octombrie. În aceste zile vor putea fi admirate aproximativ 10 stele căzătoare pe oră. Orionidele pot fi observate cel mai bine după miezul nopții.

Pentru a admira Orionidele nu este nevoie să aveți ochelari cu filtre speciale. Trebuie doar să vă poziționați sub cerul liber unde aveți o vizibilitate destul de largă, să vă așezați confortabil pe o pătură și să admirați spectacolul de pe cer. Specialiștii recomandă să mergeți undeva în afara orașului, pentru că acolo cerul este mai clar.

Legătura dintre Orionide și cometa Halley

Orionidele este un fenomen astronomic ce are loc în fiecare an. Acesta are loc în momentul în care Pământul trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei Halley. Cometa Halley a fost văzută pentru prima dată pe cer în 1059 î.e.n, iar de atunci se menționează periodic despr prezența sa pe cer.

Cometa Halley este cea mai faimoasă cometă care poate fi observată la fiecare fiecare 75-76 de ani. Cometa a fost numită în cinstea astronomul Edmond Halley, cel care a și descoperit-o în 1682. Potrivit legii atracției universale a lui Newton, Edmond Halley a calculat traiectoria cometei prin sistemul solar și astfel a reușit să afle că perioada de rotație este de 76 de ani.

Cometa Halley va fi aproape de Soare tocmai în iulie 2061. Momentul maxim de strălucire pe cer va fi în septembrie 2061.

Citeste si:
Spectacol astronomic rar: 5 planete se vor alinia pe cer luna aceasta
Spectacol astronomic rar: 5...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Octombrie 2022 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.