Black Friday 2022 aproape că bate la ușă. Cele mai tari oferte și reduceri sunt pe cale să fie lansate, iar oamenii sunt cu ochii pe produsele preferate și dorite pentru a le achiziționa la un preț cât mai bun. Deja este o tradiție ca sfârșitul lunii octombrie și luna noiembrie să fie dedicată cumpărăturilor. În România, marea majoritate a magazinelor își stabilesc singure perioada pentru Black Friday, însă în mare parte aceasta se întâmplă mai aproape de luna noiembrie.

Ce este Black Friday?

Black Friday a luat naștere în SUA în anii ’50 și avea loc în vinerea de după sărbătorile de Ziua Recunoștinței. În acea zi comercianții dădeau startul unei perioade pline de promoții și oferte atractive pentru potențialii cumpărători pentru a-și vinde marfa rămasă pe stoc înainte de a aduce produse noi pentru sezonul Crăciunului. Ofertele se regăseau în toate domeniile, de la produse alimentare până la cele nealimentare.

De unde vine numele de Black Friday?

Black Friday, Vinerea Neagră, este un nume care din start pare că aduce ceva negativ sau nu inspiră val de reduceri și promoții atractive. Totuși, există mai multe explicații pentru numele acestei zile. Una dintre variante este că numele derivă din termenul financiar „pe negru”. Aceasta ar descrie perioada potrivită în care oamenii pot porni afaceri, când comercianții trec din faza de pierdere „pe roșu” în etapa de profit „pe negru”.

O altă variantă este că numele de Vinerea Neagră a apărut în Philadelphia în anii 60. Acesta a fost folosit de oamenii legii pentru a descrie traficul intens din vinerea de după Ziua Recunoștinței. În ultimii ani, comercianții folosesc tot mai des acest termen pentru a descrie vânzările lor de dinainte de sărbătorile de Crăciun.

Când are loc Black Friday?

În Statele Unite, Black Friday are loc mere în vinerea de după Ziua Recunoștinței. Anul acesta, Black Friday pică pe 26 noiembrie 2022. În România, Black Friday nu are o dată bătută în cuie, comercianții fiind liberi să își aleagă în mod independent perioada. În mare parte, Black Friday din România începe de pe la mijlocul lunii octombrie. Unii comercianți organizează campania de Black Friday și timp de o lună.

Citeste si:
Altex își extinde rețeaua și deschide un nou magazin în Hunedoara
Altex își extinde rețeaua și...

Cele mai vizitate site-uri de Black Friday sunt eMag, Altex, dar și cele de cosmetice și alte produse de îngrijire. Nici site-urile de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii nu pierd ocazia de a organiza Black Friday. Cel mai bun moment pentru a face cumpărăturile planificate de Vinerea Neagră este chiar în dimineața când se dă startul reducerilor, deoarece cele mai tari oferte sunt plasate chiar de la prima oră și de obicei au stoc limitat.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Octombrie 2022 - 05 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.