Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, a depus în Parlament un proiect de lege cu privire la obligația de a asigura 30% din lista alegerilor locale și în consiliile de administrație ale companiilor de stat pentru femei. Oficialul spune că prin acest proiect de lege va reuși să schimbe unele idei și percepții asupra rolului femeii în familie și societate.

Proiect de lege în Parlament în favoarea femeilor! Ce schimbări propune Ministrul Familiei

”6 din 10 români consideră că locul unei femei este în bucătărie, iar 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă şi copii”.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a depus un proiect de lege în Parlament prin care solicită ca 30% din listele de la alegerile locale şi în consiliile de administraţie ale companiilor de stat să fie pentru femei. Cu această ocazie, Firea speră ca concepțiile românilor despre femei să se modifice și să înțeleagă că aceasta sunt mai mult decât „o mașină de făcut copii și menajere în casă”.

„30% femei pe liste la alegerile locale şi în consiliile de administraţie ale companiilor de stat! Schimbăm mentalităţi şi arătăm că doamnele merită şi pot mai mult. Avem nenumărate exemple de femei de succes în afaceri, politică sau administraţie, este momentul ca egalitatea de şanse să nu rămână doar o vorbă în discursuri motivaţionale, ci o regulă clară şi corectă, de secol 21”, spune Firea.

Ministrul a mai specificat că acest proiect a fost realizar și depus împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu. Ministrul Familiei a ținut să mulțumească tuturor celor care au sprijinit acest proiect și au contribuit la realizarea lui.

„Mulţumesc pentru sprijin senatorului Stefan Radu Oprea, liderului grupului senatorilor PSD, şi deputatului Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor PSD, prim-vicepreşedintelui Sorin Grindeanu, secretarului general Paul Stănescu şi colegilor senatori şi deputaţi care au înţeles importanţa proiectului şi au semnat în calitate de co-iniţiatori. În primul rând, asigurăm locuri obligatorii pentru femei în consiliile de administraţie ale întreprinderilor de stat. 30% dintre posturile de membru în aceste consilii vor fi rezervate femeilor. Astfel, dacă numărul total al membrilor este 5, va exista cel puţin o femeie! Sunt cote de gen pe care alte state europene le-au reglementat de mult”, afirmă Gabriela Firea.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Gabriela Firea mai menționează că este foarte important ca femeile să aibă acces în politică, la nivel local. Prin acest proiect se prevede ca femeile să ocupe 30% din locurile de pe listele de candidaţi ale partidelor politice, la alegerile locale. Acest subiect a fost discutat cu multe organizaţii şi asociaţii care susţin drepturile femeilor. Cea mai apropiată colaborare a fost cea cu membrele CONAF - Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin, condusă de Cristina Chiriac.

„Doar aşa putem să modificăm unele percepţii care sunt îngrijorătoare. De exemplu, 6 din 10 români consideră că locul unei femei este în bucătărie, iar 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă şi copii. Desigur că sunt roluri extrem de onorante pentru doamne, însă femeile pot să se ocupe extrem de atent şi de familie şi să aibă şi o carieră de succes! Aceste date sunt oficiale, cuprinse în proiectul „România Durabilă” din Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030”, arată Gabriela Firea.

Citeste si:
Plafonarea adaosului la alimentele de bază expiră în 2 zile. Marcel...
Plafonarea adaosului la...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.