Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a hotărât sancționarea Primăriei Cluj-Napoca, după ce municipalitatea a decis să îi amendeze pe cei care urcă murdari în autobuze.

CNCD sancționează Primăria Cluj-Napoca, după ce municipalitatea a decis să îi amendeze pe cei care urcă murdari în autobuze

Conform Centrului de Resurse Juridice, care a depus și sesizarea, CNCD a sancționat cu avertisment UAT Cluj-Napoca, prin primar. Prin prevederile sesizate, călătorii din mijloacele de transport din Cluj sunt obligați să aibă o ținută vestimentară curată, iar cei care urcă cu îmbrăcămintea murdară, care să deterioreze starea de curățenie a mijlocului de transport, riscă amendă de la 100 la 200 de lei.

„Analiza trebuie făcută în contextul în care este cunoscut faptul că în municipiul Cluj-Napoca există o comunitate importantă de persoane vulnerabile, dezavantajate, care trăiesc marginalizate și izolate la periferia municipiului, condițiile de viață ale acestora fiind caracterizate de privare materială și condiții sanitare.

Din aceste considerente, impunerea condiției deținerii unei vestimentații curate în mijlocul de transport, printr-o caracteristică subiectivă, nedeterminată, cuantificabilă, care să conțină caracteristici clare, nu este proporțională cu scopul urmărit și îngrădește accesul acestor persoane la serviciile publice de transport.

Astfel, Colegiul director constată că impunerea unei vestimentații curate, fără alte criterii obiective, cuantificabile, determinante, conduce la interpretări de natură subiectivă, producând efecte discriminatorii pentru diferite comunități, grupuri vulnerabile”, se arată în decizia CNCD, citată de Centrul de Reurse Juridice.

De asemenea, instituția a recomandat găsirea unui echilibru între necesitatea protejării bunurilor și efectele de discriminare față de diferite persoane, grupuri vulnerabile și comunități prin găsirea unei variante de formulare care să nu lase loc de interpretări subiective și să aibă efecte discriminatorii asupra unor categorii defavorizate sau comunități.

Citeste si:
Importanța confortului și a siguranței pasagerilor în autobuzele...
Importanța confortului și a...

„Centrul de Resurse Juridice apreciază această hotărâre ca fiind parțial satisfăcătoare din pricina sancțiunii aplicate Municipiului Cluj-Napoca și a recomandării de reformulare a textului prevederilor din hotărâre, în detrimentul instituirii unei obligații în acest sens”, arată centrul, într-un comunicat.

Lipsa instituirii unei obligații în sarcina acesteia de a elimina aceste prevederi din Hotărârea de Consiliu Local va rămâne doar o recomandare, au transmis reprezentanții Centrului de Resurse Juridice. Petiția a fost depusă pe 12 mai 2022 de către Centrul de Resurse Juridice.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Octombrie 2022 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.