Programul Rabla Local care presupune casarea autovehiculelor uzate a fost amânat pentru următoarea perioadă până când primăriile nu își vor crea conturi de utilizator începând cu data de 14 octombrie 2022.

Programul Rabla a fost amânat. Când va avea loc noua lansare

"În urma discuţiilor purtate cu asociaţiile implicate în desfăşurarea Programului privind casarea autovehiculelor uzate, pentru o derulare eficientă cu participarea cât mai multor unităţi administrativ-teritoriale, a reieşit necesitatea actualizării anumitor condiţii, astfel că, la data prezentei, se lucrează la modificarea ghidului de finanţare aferent acestui program.", a transmis Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

"Crearea conturilor de utilizator în aplicaţia informatică de către solicitanţii unităţi administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş sau municipiu şi subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti se va putea realiza începând cu data de 14 octombrie 2022", a mai menționat instituţia.

Totodată, conturile create şi utilizate pentru înscrierea în cadrul Programului Iluminat public, Programului Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localităţi, Programului Eficienţă energetică în clădirile publice, Programului Rabla Clasic şi a Programului Rabla Plus vor putea fi accesate și utilizate în continuare pentru depunerea cererilor de finanţare pentru Programul privind casarea autovehiculelor uzate.

În perioada 21 octombrie, ora 10:00 - 23 decembrie 2022, ora 14:00 sau până când se va epuiza bugetul alocat sesiunii de finanţare, persoanele care solicită înscrierea în program vor depune cererile de finanţare și documentaţia aferentă, prin intermediul aplicaţiei informatice a conturilor de utilizator create.

Citeste si:
3 surse de unde poți procura piese pentru mașini clasice
3 surse de unde poți procura...

Proprietarii căror mașini pot aplica la programul Rabla Local

Potrivit AFM, proprietarul de autovehicul uzat care îndeplineşte următoarele condiţii poate aplica pentru programul Rabla Local:


  • este persoană fizică cu domiciliul/reşedinţa în România;

  • are domiciliul/reşedinţa pe raza teritorială a UAT-ului solicitant de finanţare;

  • deţine în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puţin 5 ani şi se află în evidenţele fiscale ale UAT-ului solicitant de finanţare;

  • nu este înregistrat cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat şi bugetul local, conform prevederilor legale în vigoare;

  • nu a obţinut şi nu este pe cale să obţină finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul Rabla Clasic sau prin Programul Rabla Plus, pentru acelaşi autovehicul uzat cu care participă în Program;

  • nu este condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Citeste si:
Moment istoric. Dacia a vândut 8 milioane de mașini, în ultimii 19 ani
Moment istoric. Dacia a...

Totodată, este considerat eligibil și autovehiculul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:


  • este înregistrat în evidenţele fiscale ale UAT solicitant;

  • la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricaţiei;

  • are norma de poluare Euro 3 şi/sau inferioară;

  • conţine componentele esenţiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, precum şi echipamente electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie).


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Septembrie 2022 - 01 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.