Record absolut adus de un cetățean român. Paul Georgescu a devenit primul român care a traversat înot Canalul Nordic, strâmtoarea care se află între Irlanda și Scoția, fiind considerată și una dintre cele mai dificile strâmtori din lume.

Primul român care a traversat înot Canalul Nordic

Paul Georgescu, în vârstă de 43 de ani, fostul campion naţional la polo cu Steaua, este al 107-lea om din istorie care a traversat înot apele reci ale Canalului Nordic. Bărbatul a înotat 34,7 kilometri timp de 11 ore şi 7 minute. Paul a ajuns cu 9 zile mai devreme de începerea "ferestrei" lui de traversare şi și-a făcut griji mai mereu din cauza timpului nefavorabil.

"Am vorbit cu pilotul şi chiar ne înţelesesem să revin în septembrie dacă nu se schimba nimic. Chiar cu o zi înainte prognoza s-a schimbat în bine şi am fost anunţat că voi înota în ultima zi. Concentrarea dispăruse. Eram cu gândul că revin în septembrie. Motivaţia mi-a scăzut foarte mult. Pe lângă această veste neaşteptată, deja un prieten din echipa de suport plecase la Bucureşti", a relatat Georgescu.

Retail jobs

Paul Georgescu a început aventura vieții sale pe o vreme splendidă, cu un soare puternic, vânt moderat, însă cu temperatura apei de doar 14 grade. Ultimii 5 kilometri au fost cei mai grei de parcurs din cauza curenților și a oboselii. Paul spune că și-a găsit ultimele puteri și motivația absolută atunci când s-a gândit la familia sa, la soție și la cei doi copii care îl așteptau acasă.

"Curentul îmi venea împotrivă, vântul din lateral, iar eu eram într-o stare de epuizare avansată. Mişcările mele în ultima oră scăzuseră la 44 de la 60 . În afară de asta, la ultimele două pauze de alimentare, nu mai comunicam cu echipa. Pentru a-mi găsi motivaţia am început să comunic imaginativ, în gând, cu soţia şi cei doi copii. A fost momentul când, cu ultima picătură de energie, am străpuns curentul şi am atins stâncile de pe malul scoţian, după 11 ore şi 7 minute", a declarat Paul Georgescu.

Citeste si:
Irlanda va cumpăra minim 700.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 de...
Irlanda va cumpăra minim...

Canalul Nordi a fost al patrulea "canal" din proiectul Ocean's Seven traversat de Paul Georgescu după Catalina Strait Los Angeles, Molokai Strait Hawaii şi English Channel. Fostul sportiv a spus că în planul său urmează Gibraltar Strait, Tsuguru Strait-Japan şi Cooks Straits-New Zealand.

Paul Georgescu a devenit primul român din istorie care a primit titlul de "Man of the Year" în 2021, acordat de World Open Water Swimming Association Awards (WOWSA), cea mai mare organizaţie de înot în ape deschise din lume.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.