În cazul în care planifici o vacanță într-o țară din Europa ar trebui să te informezi din timp dacă pe teritoriul ei trebuie să achiți o taxă pentru autoturisme. Conducătorii auto sunt nevoiți să plătească astfel de taxe în 23 de țări europene, însă prețurile acestor taxe diferă de la o țară la alta.

Tările din Europa în care conducătorii auto trebuie să achite taxa pentru autoturisme

Mai multe țări din Europa percep o anumită taxă pentru autoturisme. Ţările europene unde se achită această taxă sunt Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Austria, Cehia şi Elveţia. Vignetele care sunt obligatorii pentru călătorii se pot achita la benzinării, online sau în unele cazuri la ADAC.

În țări precum Ungaria, România, Slovacia şi Cehia există doar o vignetă digitală care nu necesită lipirea unui autocolant pe parbriz. În ceea ce privește prețurile, acestea diferă de la o țară la alta, iar amenzile pentru neplată sunt destul de usturătoare.


  • Bulgaria – 8 euro pentru 7 zile, 15 pentru o lună, 50 pentru un an. Amenda este de 150 euro;

  • Austria – 9,50 euro pentru 10 zile, 27,80 pentru 2 luni, 92,50 pentru un an. Amenda este de 300 euro sau o nouă vignetă;

  • România – 3 euro pentru 7 zile, 7 pentru o lună/13 pentru 2 luni, 28 pentru un an. Amenda: 80 euro;

  • Elveţia – 38,50 euro pe an. Amenda 175 euro;

  • Slovacia – 10 euro pentru 10 zile, 14 pentru o lună, 50 pentru un an. Amenda: de la 80 euro;

  • Slovenia – 15 euro pentru 7 zile, 30 pentru o lună, 110 pentru un an. Amenda: 300-800 euro sau 150 pe loc;

  • Cehia – 12 euro pentru 10 zile, 17 pentru o lună, 57 pentru un an. Amenda: de la 195 euro;

  • Ungaria – 10,110 euro pentru 10 zile, 13,80 pentru o lună, 123,90 pentru un an. Amenda: vignetă nouă de la 50 euro.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.