Social 16 August 2022 10:02 de Clara Vacaru
Cladirea Cathedral Plaza din Bucureşti nu va fi demolată prin implozie, deși ar fi mai ieftin, ci bucată cu bucată. Decizia a fost luată de ingineri pentru a nu afecta structura de rezistenţă a clădirilor din jur, printre care se află și Catedrala Sfântul Iosif. 

Demolarea Cathedral Plaza nu va fi deloc simplă și va dura aproximativ un an, scrie observatornews.ro. Clădirea de 19 etaje, cu o înălțime de 75 de metri, va fi demolată bucată cu bucată. Același sistem a fost folosit şi pentru a demola Turnul Basarab, unde se testau ascensoarele din Palatul Parlamentului.

Cathedral Plaza va fi demolată bucată cu bucată

Posibillitatea este una singura, defapt si sigura in acelasi timp, si anume o demolare mecanizată. Practic sa demolăm în ordinea inversă construirii ei. Bucată cu bucată, începând evident de la ultimul etaj. Se incepe prin montarea unor macarale turn, apoi se montează niste sisteme de protectie, plasă pe faţadă, protecţie antipraf. (...) Pentru noi, ca si constructor specializat, lucrarea asta nu este una dintre cele mai dificile. Este important de spus si că nu ar trebui oprită circulatia in zona. Există spatiu de manevră suficient”, a declarat Dana Ioanițescu, reprezentant al unei firme de demolări.

Prima dată vor fi scoase toate geamurile clădirii. Apoi, întreg şantierul va fi deasupra clădirii, pe acoperiş. Acolo, echipe de muncitori cu mini excavatoare vor rupe părţi din clădire de la exterior către interior. Toate vor fi coborâte, bucată cu bucată, cu ajutorul unor macarale. Fiecare etaj va fi demontat separat.

Un sistem de demolare prin implozie este exclus, spun specialiștii, chiar dacă ar fi mai ieftin şi mai rapid.

Având o asemenea dimensiune practic atunci când ea va cădea va genera un morman de moloz, o plăcintă dacă vreti, care va fi mult mai mare decât amplasamentul clădirii. Este exclusă varianta asta. Tehnic nu este posibil. Nu este spaţiu pt aşa ceva şi evident o implozie ar genera si vibratii. Din cauza vibratiilor ar putea afecta clădirile din jur. Deci excludem din start varianta demolării prin mijloace pirotehnice”, a mai precizat Dana Ioanițescu.

Deocamdată nu se cunosc și costurile acestei demolări. Nicuşor Dan spune că va pune la pământ blocul cu aproximativ 6 milioane de euro.

Sistemul de demolare bucată cu bucată a ajutat şi la punerea la pământ a turnului JPMorgan din New York, pe locul căruia se va ridica un zgârie nori de două ori mai mare..


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 August 2022 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.