În ultima perioadă, meteorologii au transmis tot mai multe atenționări meteo în zonele Mării Negre din cauza valurilor agitate. Mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza curenților puternici și pentru că au ignorat indicațiile salvamarilor. De aceea, a fost creată o aplicație mobilă care îi ajută pe turiști cu informații despre zona în care își petrec vacanța.

Aplicație SEA STATUS pentru turiștii care se odihnesc pe litoralul Mării Negre

Primăria municipiului Constanţa face un apel la turiștii care se odihnesc pe litoral să țină cont de îndrumările și atenționările salvamarilor. În ultima perioadă, valurile mării sunt tot mai puternice și mai zbuciumate.

„Marea Neagră e frumoasă, dar extrem de periculoasă. De aceea, atunci când vrem să intrăm în apă, trebuie neapărat să ţinem cont de steagurile arborate în punctele de salvamar”, transmit reprezentanţii administraţiei locale.

Pentru o mai bună informare a fost creată aplicația mobilă SEA STATUS, aplicaţia oficială a Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profeşionişti şi a Salvamarilor din România, lansată încă din anul 2019. Această aplicație oferă informații cu privire la situaţiile critice din zonă. Cei care au instalată această aplicație vor primi informaţii despre steagul arborat de salvamari în zona în care se odihnesc și alte alerte, dar şi sfaturi utile pentru înotători.

Ce conţine aplicaţia mobilă SEA STATUS:


 • Semnalistica steagurilor arborate pe plajă de către salvamari

 • Poziţia bazelor de salvamari în funcţie de zona în care vă aflaţi

 • Informaţii despre temperatura aerului, viteza şi direcţia vântului, temperatura apei, înalţimea valurilor şi starea mării

 • Sfaturi pentru salvarea unei persoane de la înec

 • Pregătirea procesului de salvare a unei persoane şi procedura de salvare

 • Echipamentul de salvare;- Sfaturi pentru turişti şi localnici

 • Sfaturi pentru cei care supraveghează copiii aflaţi la malul mării

 • Pregătirea de îmbăiere în mare

 • Distanţa sigură de înot faţă de malul mării

 • Echipamentul necesar pentru înot

Pe tot parcursul verii, peste 100 de salvamari şi personal de acordare a primului ajutor activează pe plajele din Constanţa şi Mamaia în program 08:30 – 19:30. Steagul roşu cu galben amplasat pe plajă înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari.

Citeste si:
Ciolacu: „Trebuie să fie fermi în aplicarea legii. Au toată...
Ciolacu, apel către jandarmii...

Semnificaţia steagurilor:


 • STEAGUL ROŞU – scăldatul este interzis

 • STEAGUL GALBEN – înotul nu este recomandat decât înotătorilor profesionişti

 • STEAGUL ALB/NEGRU (în carouri) – înotul este interzis, în zonă e permis doar accesul ambarcaţiunilor

 • Când nu este niciun steag de avertizare sau este doar steagul alb (opţional) e semn că avem liber la distracţie.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 August 2022 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.