Veste bună pentru români. Aceștia vor avea parte de o minivacanță de trei zile la mijlocul lunii august cu ocazia sărbătorii Sfânta Maria, considerată zi liberă.

Zi liberă pentru angajați pe 15 august 2022. Ce sărbătoresc românii

Luni, 15 august 2022, este declarată zi liberă legală astfel încât se sărbătorește Sfânta Maria. Pentru că ziua de 15 august pică luni, împreună cu cele 2 zile de weekend se formează o minivacanță de 3 zile pentru români. Ba mai mult, unii bugetari vor lucra după un program prescurtat în ziua de vineri, 12 august, iar alți angajați vor avea şi posibilitatea de a-şi lua liber în ziua de vineri urmând să compenseze această zi cu o alta lucrată.

Chiar dacă 15 august este declarată zi liberă, există și excepții și nu toți românii vor avea liber în această zi de luni. Chiar dacă în Codul Muncii este prevăzut faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, anumite categorii de lucrători vor activa și în aceste zile.

Excepție de la regulă fac persoanele care activează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. Totuși, aceștia au dreptul la o altă zi liberă compensatorie, în funcţie de programul specific.

Câte zile libere legale mai sunt în 2022

Au mai rămas doar 4 luni din acest an, iar salariații se mai pot bucura de câteva zile libere legale. Românii nu vor munci pe data de 30 noiembrie, fiind sărbătorit Sfântul Andrei. Această sărbătoare pică într-o zi de miercuri.

O altă zi liberă va fi 1 Decembrie - Ziua Națională a României, care pică joi și zilele de 25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul, care vor pica în zilele de duminică și luni.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 August 2022 - 05 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.