Un român acuzat că a contribuit la distribuirea virusului informatic „Gozi” care a infectat peste 1 milion de computere şi a provocat pierderi financiare considerabile la nivel mondial a fost extrădat în Statele Unite, au anunţat procurorii federali.

Hacker român extrădat în SUA după ce a contribuit la răspândirea virusului „Gozi”

Mihai Păunescu, în vârstă de 37 de ani, este acuzat că a gestionat un serviciu de găzduire care a contribuit la distribuirea virusului „Gozi". Acest virus fura informaţii bancare personale, rămânând în acelaşi timp nedetectabil.

Păunescu s-a prezentat la o primă înfăţişare,recent, la tribunalul federal din Manhattan, unde s-a dispus reţinerea lui. Conform procurorilor, „Gozi" a fost unul dintre cele mai distructive din punct de vedere financiar din istorie, provocând victimelor pierderi de zeci de milioane de dolari.

Virusul a fost descoperit pentru prima dată în 2007 şi a infectat cel puţin 40.000 de computere în Statele Unite, inclusiv peste 160 de computere aparţinând Administraţiei Naţionale Aeronautică şi Spaţială (NASA).

Păunescu a fost extrădat din Columbia în urma arestării sale anul trecut şi a fost acuzat de conspiraţie pentru comiterea unor fapte de intruziune informatică şi de conspiraţie pentru comiterea de fraude bancare şi electronice.

Un avocat al lui Păunescu nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a face comentarii. Păunescu a fost arestat anterior în România în 2012 şi eliberat pe cauţiune.

Anul următor, procurorii americani au anunţat acuzaţii ce îi vizau pe Mihai Păunescu şi Nikita Kuzmin, creatorul rus al virusului, care a pledat în secret vinovat în 2011, în cadrul unui acord de cooperare, potrivit Agerpres, care citează Reuters.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 August 2022 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.