Casa parohială ridicată de preotul Belciug, unul dintre personajele care apar în romanul „Ion”, de Liviu Rebreanu, a luat foc, luni noapte. Flăcările au cuprins acoperișul, iar actualul preot, care se afla înăuntru la momentul producerii incidentului, s-a ales cu arsuri la nivelul capului. Cauza incendiului nu este, pentru moment, cunoscută.

Casa parohială faimoasă, ridicată de preotul Belciug, personaj în romanul Ion, a luat foc

Alarma la 112 s-a dat, marți seară, în jurul orei 22.00. Localnicii au alertat autoritățile, apoi au tras clopotul. Până la sosirea echipajului, aceștia au încercat să stingă incendiul singuri.

Imobilul este construit de pe vremea lui Liviu Rebreanu, fiind ridicat pe timpul lui Belciug, în 1920. Preotul, care era în casă în momentul izbucnirii incendiului, a reuşit să iasă la timp. Acesta locuiește acolo alături de soția sa. Circulația rutieră a fost deviată de pe DN17 C, pe o străduță lăturalnică.

„Părintelui paroh i s-au acordat îngrijiri medicale, dar a refuzat transportul la spital. A suferit o arsură la nivelul capului. Ne-am speriat foarte tare, nişte persoane au intrat înăuntru, în casă, ca să vadă dacă mai sunt persoane rămase”, a transmis David Boțan, secția Pompieri Năsăud.

„Un bărbat în vârstă de aproximativ 38 de ani a suferit arsuri superficiale la nivelul capului, a primit asistență medicală (prim ajutor) din partea paramedicilor SMURD și a refuzat transportul la spital. Incendiul se manifesta generalizat, la nivelul acoperișului, pe o suprafață de cca 200 mp, dar prin intervenția promptă a pompierilor năsăudeni, focarele au fost localizate rapid, iar interiorul casei și cea mai mare parte a podului au fost salvate. Se lucrează pentru lichidarea tuturor focarelor și îndepărtarea elementelor de construcție care prezintă riscul prăbușirii”, a informat ISU BN.

Pompierii au intervenit cu cinci autospeciale și au reușit să lichideze incendiul în aproximativ o oră, înainte ca flăcările să se extindă și la vecinătăți.

Citeste si:
Tehnologia ca liant al relației părinte-elev-profesor
Tehnologia ca liant al...

„Incendiul s-a manifestat la nivelul podului. Suprafața care a ars a fost aproximativ 40 de metri pătrați”, a completat David Boțan, secția Pompieri Năsăud.

Acum urmează ca angajații de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISU) să stabilească și cauza incendiului.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.