Veste bună pentru conducătorii auto din România! Prețul benzinei la stațiile de alimentare din România a scăzut cu 2,5%, adică cu aproximativ 20 de bani, a anunțat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI). Acesta a menționat și care au fost motivele care au dus la o asemenea schimbare surpriză.

Prețul benzinei a scăzut cu 2,5%

Veste bună pentru șoferii din România! Prețul benzinei a scăzut cu 2,5% în ultimele zile. Conducătorii auto care s-au alimentat în ultimele zile au putut observa o scădere a prețului la combustibil. Această schimbare a fost posibilă datorită mai multor factori, printre care și scăderea cursului leu-dolar, dar și reluarea celei mai mari rafinării din zona Central Europeană.

Președintele Asociației Energia Inteligentă a relatat pe lung cum a fost posibil acest lucru.

„Această situaţie se datorează scăderii cotaţiilor ţiţeiului faţă de luna iunie 2022, scăderii cotaţilor la benzină şi la motorină faţă de aceeaşi perioadă, dar şi urmare a scăderii cursului leu-dolar. Alte elemente importante care au determinat această situaţie sunt legate de reluarea funcţionării uneia dintre cele mai mari rafinării din zona Central Europeană şi pregătirea repunerii în funcţiune a celei de a două mari rafinării din aceeaşi zonă oprită în urmă cu o lună. Chiar şi faptul că nu s-a oprit conducta CPC care aduce o parte din ţiţeiul Kazah în Europa a contribuit la situaţia de astăzi”, a declarat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).

Joi, contractele futures pe ţiţeiul Brent au ajuns să coste 106 dolari pe baril, fiind a doua scădere consecutivă, la care se adaugă cererile tot mai mici de benzină în SUA. Stocurile de benzină din America au avut o creștere de 3,5 milioane de barili săptămâna trecută, fiind cu mult peste estimările de 71.000 de barili.

SUA vrea să aplice un plan de plafonare al prețului la benzină

De la jumătatea lunii iunie, preţurile la petrol au fost instabile din cauza riscului tot mai mare de recesiune globală după înăsprirea monetară agresivă. SUA încearcă să construiască un plan de plafonare a preţurilor ţiţeiului rusesc. Chiar și așa, se pare că Rusia nu este dispusă să cedeze niciunei concesii și nu va exporta petrol dacă preţul scade sub costurile de producţie.

Preşedintele AEI spune că important este ca din toată această situație să se tragă câteva învăţăminte, care cel mai probabil se va mai repeta în viitor. Dumitru Chisăliţă susține că statul trebuie să intervină, atunci când apar creşteri bruşte de preţuri pe fondul evoluţiilor internaţionale, dar cu măsuri care să nu afecteze funcţionarea normală a pieţei, în cazul în care preţul benzinei ar fi fost plafonat la 8 lei/litru, consumatorii ar fi plătit mai mult astăzi pentru benzină.

Citeste si:
Zeci de mii de polițe RCA expiră în câteva zile. Ce trebuie să facă...
Zeci de mii de polițe RCA...

„Furnizorii de produse petroliere reacţionează, atunci când evoluţiile cerere-ofertă / preţ-cantitate o impun (preţurile ridicate la benzină, au redus cantităţile vândute şi implicit ar fi redus din profiturile benzinarilor în lipsa unei acţiuni a acestora).

Impulsul societăţii civile, care prin studii şi analize poate arăta cu degetul spre anomaliile din zona desfacerii produselor petroliere, este esenţială în stabilirea Preţului Corect”, a mai adăugat preşedintele AEI.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Iulie 2022 - 02 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.