O femeie a învins Poliția în instanță după ce a fost amendată cu 4.000 de lei pentru că vindea pepeni la colț de stradă. Aceasta a demonstrat că era autorizată.

O vânzătoare de pepeni a învins Poliția în instanță

O producătoare de pepeni din Dolj, amendată cu 4.000 de lei - două amenzi de câte 2.000 de lei - pentru că a vândut pepeni din mașină, într-o intersecție, a obținut în instanță anularea sancțiunilor, după ce a demonstrat că are autorizație ca să vândă pepeni.

Întâmplarea a avut loc în data de 13 august 2021. În aproximativ o oră, producătoarea de pepeni care vindea marfa direct dintr-o autoutilitară parcată la intersecția a două străzi a fost amendată de două ori cu suma totală de 4.000 de lei.

Femeia a fost sancționată în baza articolului de lege care prevede că „pe drumurile publice este interzis comerţul ambulant”. Ea a contestat amenzile în instanță arătând că este producătoarea de pepeni și, în baza certificatului de producător, a obținut autorizație de comercializare a pepenilor în locul în care a fost amendată.

Inspectoratul Județean de Poliție a cerut, la rândul său, menținerea sancțiunilor arătând că „organele de poliţie nu au contestat în niciun moment dreptul intimatei-petente de a comercializa pepeni verzi si galbeni în acel loc, ci au constatat că modul în care aceasta o făcea încălca dispoziţiile legale în vigoare”.

Judecătoria Craiova, în primă instanță, cât și Tribunalul Dolj, în apel, au anulat procesele verbale, considerând că vânzătoarea de pepeni a făcut dovada că avea dreptul să își vândă marfa în acel loc.

Sentința Tribunalului Dolj

„Aşa cum însuşi apelantul (n.r.IPJ Dolj) arată prin calea de atac exercitată, comerţul ambulant este definit de OG nr. 99/2000 ca fiind – activitatea de comercializare cu amănuntul realizată prin trecere dintr-un loc în altul, în rulote mobile, standuri mobile, chioşcuri mobile sau în vehicule special amenajate (art. 4 lit. f).

Citeste si:
ANAF, amendă record pentru un mare lanț de magazine din România. De...
ANAF, amendă record pentru un...

De asemenea, tot cum apelantul arată şi rezultă din înscrisurile dosarului, comerţul practicat de intimata petentă, pentru care era autorizată şi încheiase acordul de folosinţă temporară a suprafeţei respective, s-a desfăşurat din autoutilitara parcată într-un loc atribuit în folosinţă de autoritatea locală, prin urmare nu poate fi vorba de exercitarea unor fapte de comerţ ambulant, ce presupunea trecerea dintr-un loc în altul.

În consecinţă, în mod fondat prima instanţă a reţinut că petenta nu se face vinovată de săvârşirea contravenţiilor imputate prin procesele contestate”, se arată în sentința Tribunalului Dolj, care este definitivă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iulie 2022 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.