Tot mai mulți români cad în capcana IFN-urilor, din cauza bugetelor de neajuns. Pentru sume chiar și de 100 de lei, oamenii ajung să plătească înapoi de 20 de ori mai mult sau să își piardă casa. Avocații au transmis că numărul celor păcăliți de creditele rapide a atins un nivel record anul acesta.

IFN-uri păguboase. Românii cad în capcana creditelor rapide.

„Obține banii în doar 15 minute” sau „Ai bani pe card în 10 minute” - așa arată anunțurile IFN-urilor. Creditele rapide online reprezintă o salvare pentru cei care au nevoie urgentă de bani.

Dacă citești în continuare cu atenție, dobânda, în cazul situației de mai jos, este de 299,46%. În alte situații, aceasta poate fi chiar de 7715%. Însă, puțini sunt cei care sunt atenți la contract.

„Mi-au dat un milion de acte cu scrisul mai mic decât în biblie, pe care l-am semnat”, a povestit un păgubit pentru Kanal D.

El a făcut un împrumut de 4.000 de lei în anul 2019, dar în pandemie nu a mai putut plăti rata. Ulterior, a căutat o soluție amiabilă cu cei care i-au acordat împrumutul, însă fără succes.

„În martie am primit un plic prin care sunt somat să plătesc suma de 17.000 de lei la un contract de credit de 4.000 de lei. Mi-e teamă că o să mă trezesc cu o poprire pe salariu”, a continuat bărbatul.

Păgubiții ajung la avocat

Numărul celor păcăliți a crescut anul acesta, prin urmare păgubiții au ajuns la avocați pentru a scăpa de năpastă. „2022, cu siguranță, a fost un an și este un an super fructuos pentru IFN-uri, mai ales pentru cele care au niște dobânzi de nici nu poți să le rostești. Cea mai mare dobândă de 70.000%. Dacă faci un calcul și ai luat un credit de 100 de lei, într-un an ajungi la sapă de lemn”, a explicat avocatul Adrian Cuculis pentru sursa menționată.

Dobânzile creditelor rapide pornesc de la 30% și pot ajunge până la 7000%, în vreme ce dobânzile creditelor bancare sunt de aproape 10%. Mai mult, multe IFN-uri percep o dobândă de 2% pe zi, ceea ce duce la sume mari de înapoiat, deși creditul inițial e de câteva sute de lei.

Citeste si:
Ce tipuri de credite există și ce destinație are fiecare
Ce tipuri de credite există...

Motivul? E justificat un cost mult mai mare pentru că te adresezi unui segment de clienți cu risc de neplată foarte mare. „Toți se uită doar la valoarea ratei și spun că își iau o mie de lei pe 6 luni și pot plăti 300 de lei pe lună. Dar, în realitate, plătim 300 de lei pe lună timp de 6 luni, ei plătesc înapoi 1.800 de lei”, a spus brokerul de credite Dragoș Nechifor.

Despre IFN-uri

Instituție financiară nebancară (IFN) este o entitate, alta decât instituțiile de credit (bănci), ce desfășoară o activitate de creditare cu titlu profesional, în condițiile stabilite de lege. În cazul României, înființarea și funcționarea IFN-urilor sunt reglementate de Legea nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare. Instituțiile financiare nebancare, pot desfășura, în condițiile legii, următoarele activități de creditare:

Citeste si:
Credite cu rate mai avantajoase. Mulți nici n-au auzit de ele
Credite cu rate mai...

a) acordare de credite, incluzând, fără se limita la:

  • credite de consum,
  • credite ipotecare,
  • credite imobiliare,
  • microcredite,
  • finanțarea tranzacțiilor comerciale,
  • operațiuni de factoring,
  • scontare,
  • forfetare;

b) leasing financiar;
c) emitere de garanții, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finanțare;
d) acordare de credite cu primire de bunuri în gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;
e) acordare de credite către membrii asociațiilor fără scop patrimonial organizate pe baza liberului consimțământ al salariaților/pensionarilor, în vederea sprijinirii prin împrumuturi financiare a membrilor lor de către aceste entități, organizate sub forma juridică a caselor de ajutor reciproc;
f) alte forme de finanțare de natura creditului.

Citeste si:
Rate-record pentru creditele în lei. Ce ne sfătuiesc analiștii să...
ROBOR, aproape de 6%:...

În România, ponderea creditelor acordate de IFN-uri a crescut de la 2,2% în 2003 la 6,5% din PIB în 2007, în condițiile în care creditele acordate de bănci ajungeau la nivelul de 40%. Ponderea activelor IFN-urilor este de 10% din totalul activelor sistemului bancar (anul 2008).

De regulă, împrumuturile nebancare sunt mai scumpe decât cele bancare și au o perioadă de rambursare mai mică. Dobânda anuală efectivă (DAE) poate ajunge și până la 80-90%. La data de 1 aprilie 2022, în țara noastră erau înregistrate 174 de IFN-uri în Registrul General BNR.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iulie 2022 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.