Borșul ucrainean a fost introdus pe lista patrimoniului imaterial al UNESCO, a anunțat ministrul Culturii din Ucraina, Aleksandr Tkacenko. Actualul conflict militar care se desfășoară de mai bine de 4 luni în Ucraina, pune în pericol această mâncare tradițională specifică zonei ucrainene.

Borșul ucrainean a intrat în patrimoniul UNESCO

Borșul ucrainean a ajuns să fie inclus pe lista patrimoniului imaterial al UNESCO. Potrivit detaliilor de pe site-ul UNESCO, războiul din Ucraina pune în pericol această expresie a „ospitaliății ucrainene”. Autoritățile de la Kiev au declarat această măsură o victorie politică asupra Moscovei, înregistrarea unui fel de mâncare a cărei origine a fost disputată istoric între cele două țări.

Anunțul despre decizia introducerii în patrimoniu a fost făcut de ministrul Culturii din Ucraina, Aleksandr Tkacenko.

„Victoria în războiul pentru borș este a noastră. Astăzi, 1 iulie, a fost inclus elementul „Cultura culinară a borșului ucrainean” în Lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO”, a scris Tkacenko, pe contul de Telegram.

Lupta pentru borșul roșu

Încă de pe vremea URSS au existat dispute cu privire la originea borșului de sfeclă. Aceste dispute s-au intensificat în anul 2019, la cinci ani după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea și a trimis paramilitari în regiunea Donbas. Acolo s-a declanșat un alt război crunt între soldații armatei ucrainene și separatiștii susținuți de autoritățile de la Kremlin.

Apogeul disputei a fost atins atunci când pe un cont de Twitter asociat cu ministerul rus de externe s-a scris că borșul roșu este un simbol al bucătăriei tradiționale rusești, fiind unul dintre cele mai faimoase și mai iubite tipuri de mâncare din Rusia.

Și în următorii ani conflicul cu privire la această temă a continuat. În anul 2020, Ucraina a declarat borșul de sfeclă ca fiind patrimoniu imaterial, iar în luna aprilie a acestui an purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Kievul că persecută cultura rusă cu ajutorul cărților de bucate.

Citeste si:
Rusia acuza rezistenta poloneza ca a executat evrei si ucraineni in 19
Rusia acuza rezistenta...

Majoritatea lumii a auzit pentru prima dată de borșul de sfeclă roșie de la ucraineni. Rețeta tradițională a acestuia este cu bucăți de slănină de porc. Borșul roșu este îndrăgit și de alte popoare și este savurat cu smantână rece de casă.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.