O rețea formată din zeci de români a înșelat statul german cu peste 1 milion de euro. Indivizii ar fi dus în Germania membri ai mai multor familii, preponderent din județul Vaslui, le-ar fi închiriat apartamente, iar ulterior le-ar fi deschis conturi bancare și ar fi solicitat în numele acestora alocații pentru copii și indemnizații parțiale pentru creșterea lor.

O rețea ar fi strâns 1 milion de euro după ce a înșelat zeci de români, în Germania

O grupare ar fi înșelat mai mulți români, în Germania, făcându-le conturi bancare și solicitând bani în numele acestora. La finalul procedurii, cardurile rămâneau la cei din rețea, iar persoanele recoltate erau trimise înapoi în România. În urma perchezițiilor de marți, 45 de oameni au ajuns la audieri.

Comunicatul integral DIICOT:

„La data de 28.06.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul I.G.P.R. - Direcția de Investigații Criminale au coordonat efectuarea a 15 percheziții domiciliare pe raza teritorială a județului Vaslui.

Activitățile au fost desfășurate în baza a trei ordine europene de anchetă emise de autoritățile judiciare din Germania, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înșelăciune și evaziune fiscală în domeniul asigurărilor sociale. Simultan, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate 29 de percheziții domiciliare privind activitatea aceluiași grup infracțional. Cercetările efectuate de către autorităţile judiciare din Germania vizează activitatea unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de înșelăciune și evaziune fiscală, în urma căreia statul german a fost prejudiciat cu peste 1 milion de euro.

În fapt s-a reținut că, în perioada 2014-2017, membrii grupului infracțional organizat au recrutat, prin inducerea în eroare cu privire la obținerea unor locuri de muncă sau prin constrângerea exercitată în vederea achitării unor datorii contractate anterior, familii vulnerabile din România, cu o situație financiară precară, pe care le-au relocat temporar în Germania, în vederea obținerii indemnizațiilor acordate de statul german pentru creșterea și îngrijirea copiilor minori, precum și alte ajutoare sociale.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Astfel, odată ajunse pe teritoriul statului german, familiile provenite din România au fost cazate de membrii grupului infracțional organizat, care au deschis conturi bancare pe numele acestora (cardurile bancare rămânând în posesia membrilor grupului infracțional organizat), și le-au solicitat să depună documentele necesare în vederea obținerii ajutoarelor sociale.

4 persoane au fost arestate în Germania

Imediat după ce erau plătite prestațiile sociale, familiile erau trimise înapoi în România de către membrii grupului infracțional organizat, care au continuat să încaseze sumele de bani plătite cu titlu de ajutoare sociale pentru familiile care părăsiseră teritoriul acestui stat. Acționând în această modalitate, membrii grupului infracțional organizat au prejudiciat statul german, având în vedere faptul că reședința obișnuită în Germania este o condiție pentru a solicita și primi indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copiilor minori.

Citeste si:
Altex își extinde rețeaua și deschide un nou magazin în Botoșani,...
Altex își extinde rețeaua și...

Perchezițiile domiciliare au fost efectuate de către polițiști din cadrul I.G.P.R. - Direcția de Investigații Criminale și IPJ Vaslui (inclusiv criminaliști și membri ai echipelor de acțiuni speciale ale Poliției Române). În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite și ridicate mai multe înscrisuri care au legătură cu activitatea infracțională. De asemenea, au fost audiate, până în acest moment, în calitate de suspect, un număr de 45 de persoane. În cadrul acțiunii a fost pus în aplicare pe raza județului Vaslui un mandat european de arestare, persoana solicitată fiind prezentată, după audiere, parchetului competent în vederea sesizării instanței de judecată. În plus, 4 persoane au fost arestate în Germania.

Citeste si:
De când vor putea merge românii în SUA fără vize. Anunțul oficial...
De când vor putea merge...

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, care a organizat 4 întâlniri de coordonare. Acțiunea comună a beneficiat de sprijinul analiștilor din cadrul EUROPOL care a asigurat și schimbul de informații. Activitățile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor județene de poliție din Bacău, Galați, Iași, Neamț, Vrancea și Ialomița.

La activitățile desfășurate pe teritoriul României au participat 2 procurori din Germania și ofițerul de legătură al BKA la București. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”

Citeste si:
Primii românii evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România. Alți...
Primii românii evacuați din...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.