Deputatul independent Ludovic Orban a declarat la ședința comună a Parlamentului dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA că fără SUA și NATO, România astăzi ar fi fost ocupată de forțele armate ruse.

Orban, despre importanța NATO și SUA în soarta României

Ludovic Orban a declarat că a rămas într-o relație de prietenie cu SUA. Această republică este cel mai important partener pentru România, cea mai importantă garanție de securitate. Relația dintre SUA și România se bazează pe rădăcini istorice.

"Eu am rămas în grupul de prietenie cu SUA, chiar dacă m-aţi scos din grup. SUA reprezintă pentru România principalul partener, principala garanţie de securitate şi mai ales principalul garant al evoluţiei normale, democratice a societăţii româneşti. Relaţia României cu SUA are profunde rădăcini istorice, România Mare se datorează în mare parte voinţei poporului român dar şi principiului naţionalităţilor, al determinării", a arătat Orban.

Orban susține că dacă România nu era membră NATO și UE, și nu stabilea relații de prietenie cu SUA, astăzi România ar fi fost ocupată de forțele armate ruse. Oficialul a spus că acum România este o țară liberă pentru că SUA a încurajat democrația în toate țările, a susținut drepturile și libertățile de bază ale cetățenilor din întreaga lume, cultivând speranță în sufletele oamenilor.

România a fost întotdeauna un teritoriu râvnit de Rusia, încă din timpurile vechi. Iar în contextul războiului din Ucraina, fără UE, NATO și SUA, România nu ar mai fi fost România acum.

"România este astăzi o ţară liberă în mare parte pentru că SUA au susţinut democraţia în toate ţările, a apărat de fapt drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor nu numai americani, ci ale cetăţenilor din regiunile dictatoriale, readucând speranţa cetăţenilor din foarte multe locuri ale lumii. Astăzi, fără SUA, fără NATO, fără UE, România probabil ar fi fost a 21-a oară ocupată de trupele ruseşti, care întotdeauna au râvnit la România şi de fiecare dată când au avut ocazia au călcat în picioare suveranitatea, libertatea şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Este departe de împlinire Parteneriatul strategic dintre România şi SUA, nu am valorificat toate avantajele şi oportunităţile posibile ale acestui parteneriat", a susţinut Ludovic Orban.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Iunie 2022 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.