Rezultate Evaluare Națională 2022. Zi mare pentru absolvenții claselor a VIII-a! Elevii vor primi astăzi, 23 iunie, rezultatele la Evaluarea Națională. Acestea vor fi publicate până la ora 14.00 pe edu.ro. Numele elevilor au fost anonimizate, iar pentru citirea rezultatelor fiecare absolvent are un cod unic cu ajutorul căruia poate fi identificat.

Rezultate Evaluare Națională 2022. Elevii vor primi notele finale la evaluările naționale

Deja al treilea an la rând s-a decis ca rezultatele la Evaluarea Națională să fie anonimizate. În anul 2020, Ministerul Educației a decis să se aplice anonimizarea rezultatelor pentru a respecta prevederile regulamentului privind protecția datelor cu caracter personal. Astfel, în locul numelui elevului este trecut un cod unic. Aceste coduri unice au fost distribuite elevilor în momentul în care au intrat în sala de examen la prima probă.

Codul unic se regăsește în format JJ00000, unde JJ este numele județului sau al municipiului București și care este generat automat prin platforma electronică EvNat.

În cazul în care elevii pierd aceste coduri unice, părinții minorilor trebuie să depună o cerere scrisă la secretariatul școlii unde copiii au susținut examenele, iar în baza acesteia li se va oferi pentru a doua oară acel cod.

Anonimizarea rezultatelor la Evaluarea Națională

Ministerul Educației a anunțat că decizia de a anonimiza rezultatele s-a făcut pentru a se respecta GDPR. Pentru protecția datelor cu caracter personal, unitățile de învățământ aveau nevoie de acordul părinților pentru procesarea datelor personale ale elevilor minori. Mulți părinți nu au fost de acord să semneze acest acord, iar soluția de mijloc a fost aplicarea metodei cu codul unic.

„Părintele trebuia să fie de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal și pentru că au fost foarte mulți părinți care nu și-au dat acordul, am ales să luăm o decizie la nivel de sistem, de minister, astfel încât să anonimizăm numele și prenumele. Legea educației naționale prevede că rezultatele acestor examene sunt publice, dar rezultatele înseamnă, de fapt, notele pe care copilul le ia la fiecare probă și media”, a explicat Luminița Barcari, secretar de stat în Ministerul Educației, în 2020, când s-a implementat sistemul de anonimizare.

Citeste si:
Evaluare Națională 2023 - subiecte la proba de Matematică și...
Evaluare Națională 2023 -...

Rezultatele la Evaluare Națională, afișate pe edu.ro

Emoțiile elevilor sunt din ce în ce mai mari deoarece din clipă în clipă rezultatele de la Evaluarea Națională vor fi afișate. Joi, 23 iunie, până la ora 14.00, absolvenții își vor afla notele obținute la examenele naționale și vor aprecia la ce liceu vor putea aplica mai departe.

Media de admitere la licee se calculează ca media aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire din notele obținute la proba de limba română, matematică și limba maternă (unde este cazul) reprezentând 80% și media generală a claselor V-VIII având o pondere de 20%.

Calendarul afișării rezultatelor la Evaluare Națională 2022


  • 23 iunie 2022 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

  • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00) - 24 iunie (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor

  • 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor

  • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Citeste si:
Rezultate Evaluare Națională 2022. Câte medii de 10 s-au luat în...
Rezultate Evaluare Națională...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.