Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a închis temporar 11 magazine dintr-un mall din București, Sectorul 1. Inspectorii au găsit mai multe nereguli, printre care inadvertențe între prețul de la raft al produselor și cel de la casa de marcat sau comercializarea unor produse alimentare expirate.

ANPC a închis 11 magazine dintr-un mall din București

Verificarea a avut loc luni, iar inspectorii ANPC au urmărit modul în care sunt respectate drepturile consumatorilor de către operatorii economici dintr-un mare centru comercial, situat în sectorul 1 al Capitalei.

46 de operatori economici au fost controlați, iar în urma neregulilor constatate comisarii CRPC București-Ilfov au aplicat amenzi contravenționale în valoare de peste 200.000 de lei, 4 avertismente și au dispus măsura complementară a opririi temporare a prestării de servicii pentru 11 comercianți.

Printre abaterile de la legislația specifică protecției consumatorilor se numără comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită, folosirea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător, utilizarea unor materii prime fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare, depozitarea produselor alimentare direct pe pavement, utilizarea în bucătărie a unor ustensile deteriorate și veselă cu grad ridicat de uzură.

Pe lista neregulilor, inspectorii au pus și lipsa informării, în lista meniu, asupra riscurilor previzibile reprezentate de ingredientele cu potențial alergent, lipsa informării consumatorilor cu privire la produsele care provin din produse congelate, nerespectarea regimului de temperatură reglementat în lege pentru păstrarea produselor alimentare, comercializarea unor produse nealimentare cu deficiențe de etichetare și fără certificate de garanție.

De asemenea, au fost verificate și echipamentele de joacă, multe dintre acestea fiind rupte ori deteriorate. Tototdată, au fost descoperite inadvertențe între prețul de la raft al produselor/serviciilor și cel de la casa de marcat. Menționăm că verificările operatorilor comerciali din același mall în care s-au găsit nereguli continuă.

Citeste si:
Trendurile anului în materie de ambalaje pentru magazinele fizice
Trendurile anului în materie...

Restaurant din Capitală, închis după controale ANPC făcute după postări critice pe Facebook

Comisarii ANPC au dispus închiderea temporară a restaurantului Trattoria Roma din zona Drumul Taberei din Capitală de la comercializarea a peste 100 de kilograme de alimente și amendarea localului după ce au constatat că „oferea servicii care pot pune în pericol viața, sănătatea sau interesele economice ale consumatorilor”. Acțiunea de verificare a început în urma unei postări de pe rețelele sociale, care nu a fost postată pe contul ANPC.

„În urma verificărilor, o echipă a Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos de derulare a activităţii restaurantului, care oferea servicii care pot pune in pericol viaţa, sănătatea sau interesele economice ale consumatorilor, fapt care a dus la aplicarea următoarelor sancţiuni: oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a unei cantităţi de peste 113 kg produse neconforme în valoare de peste 5.000 lei; amendă contravenţională în valoare totală de 10.000 lei şi oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor”, informează ANPC într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă.

Citeste si:
Pescobar, apărat de Maria Constantin în urma controalelor ANPC:...
Pescobar, apărat de Maria...

Printre neregulile înregistrate se numără utilizarea unor materii prime şi preparate culinare fără etichete cu data limita de consum sau elemente de identificare şi caracterizare, utilizarea unor agregate frigorifice „total neigienizate, cu prezenţa masivă de praf, impurităţi şi resturi alimentare pe ventilaţia cu care sunt echipate”, prezenţa unor insecte moarte, utilizarea bureţilor de sârmă, în spaţiul de lucru şi colectarea reziduurilor solide în recipiente fără capac precum şi lipsa informării consumatorilor, în lista meniu, asupra riscurilor previzibile reprezentate de ingredientele cu potenţial alergen.

Guvernul vrea să înființeze Poliția Prețurilor. Cu ce se va ocupa și pentru ce va aplica amenzi


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.