Moșii de vară sau cunoscută și ca Sâmbăta Morților este prăznuită în acest an pe data de 11 iunie 2022, înainte de Duminica Rusaliilor. În Sâmbăta Morților bisericile duc slujbe și liturghii pentru pomenirea persoanelor dragi care au trecut în neființă.

Moșii de Vară 2022 sau Sâmbăta Morților

Sâmbăta Morților nu este prăznuită doar în data de 11 iunie. Potrivit calendarului creștin ortodox, există și alte sâmbete menite pentru pomenirea sufletelor celor adormiți. La data de 26 februarie, ortodocșii sărbătoresc Moșii de iarnă care marchează Lăsatul Secului de carne sau de brânză, iar pe data de 9 martie 2022, creștii sărbătoresc Moșii de primăvară sau Mucenicii,.

Tradiții de Moșii de vară

Potrivit tradițiilor, începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor și până la Rusalii, porțiile cerului sunt deschise timp de 50 de zile. În aceste zile sufletele celor decedați merg acolo unde s-au născut, au copilărit și unde au murit. După cele 50 de zile, sufletele morților se întorc în ceruri, iar pentru acest lucru familiile persoanelor trecute în neființă trebuie să dea de pomană.

Dacă membrii familiilor nu respectă tradiția, suflete celor dragi nu vor avea pace pe lumea cealaltă. În dimineața de Sâmbăta Morțiilor creștinii trebuie să meargă la biserică și să participe la Sfânta Litrughie și la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

Ce putem da de pomană de Sâmbăta Morților

Credincioșii aduc la slujba de pomenire colivă, vin și cireșe. După aceasta merg în cimitir și fac curat la mormintele celor adormiți, împodobesc mormintele cu flori de tei și frunze de nuc. După aceasta credincioșii dau de pomană.

Tradiția spune că de pomană se dă mâncăruri preferate ale celor decedați. Mâncarea trebuie pusă în oale noi care se vor da de pomană. De obicei, mâncarea se pune într-un vas de lut, o farfurie, o cană sau un pahar.

Moșii de vară 2022, obiceiuri în această zi

Persoanele care sărbătoresc Moșii de vară vor avea parte de sănătate întregul an. Pentru a avea spor tot anul și pentru a fi feriți de rele, oamenii trebuie să împartă mâncare în vase noi. Obiceiul mai spune că este bine să se dea de pomană ceapă verde și usturoi, pentru ca grădina să aibă roadă bună.

În Sâmbăta Morților femeile nu au voie să coasă sau să toarcă, deoarece se spune că pomana făcută nu va ajunge la cei decedați. Dacă în ziua Moșilor de vară plouă, atunci în acel an va fi o recoltă foarte bogată.

Superstiții de Sâmbăta Morților

Dacă oamenii scot apă din fântână în ziua Moșilor de Vară trebuie să lase un ban pentru ca apa să ajungă la sufletelor adormiților. După sfințirea crengilor de nuc și a frunzelor de tei, oamenii trebuie să le pună la icoanele din casă sau la colțul casei pentru ca aceștia să fie feriți de rele împreună cu toată casa.

Din bătrâni se spune că frunzele de tei pot vindeca problemele de auz. O altă superstiție spune că în seara de Sâmbăta Morțiilor credincioșii trebuie să doarmă în casa lor, pentru că sufletele persoanelor dragi care au decedat vor vizita casa. În această zi nu trebuie aruncat gunoiul sau alte deșeuri pentru că este semn rău care aduce ghinion.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Iunie 2022 - 03 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.