Zile libere legale 2022. Românii de la privat și de la stat se vor bucura în prima lună de vară de o minivacanță de trei zile datorită zilelor de Rusalii.

Zile libere legale 2022. Minivacanță de Rusalii

Angajații din România se vor bucura de un weekend prelungit la mijlocul lunii iunie. Zilele de Rusalii sunt considerate zile libere legale în România. În acest an, prima zi de Rusalii, 12 iunie, pică duminică, iar a doua zi de Rusalii, 13 iunie, pică luni. Astfel bugetarii de la stat și de la privat vor beneficia de trei zile de vacanță.

Alte zile libere legale 2022

• 1 iunie (miercuri) - Ziua Copilului

• 12 iunie şi 13 iunie (duminică şi luni) - Prima şi a doua zi de Rusalii

• 15 august (luni) - Adormirea Maicii Domnului

• 30 noiembrie (miercuri) - Sfântul Andrei

• 1 decembrie (joi) - Ziua Naţională a României

• 25 decembrie şi 26 decembrie (duminică şi luni) - Crăciunul

Potrivit legislației Codului Muncii din România, persoanele care au o altă religieîn afară de cele creştine beneficiază de câte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Ce sunt Rusaliile

Sărbătoarea Rusaliilor este sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh care are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului şi la 50 de zile de la Învierea Domnului, de aceea sărbătoarea mai este numită şi Cincizecimea. În România, cele două zile de Rusalii au fost declarate zile libere legale începând din 2008.

În această zi sfântă de sărbătoare, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie, după care iau frunze de nuc sfințite de preot și le așează acasă la icoane.

În ziua de Rusalii, gospodinele îi pun pe copii să își spele picioare cu săpun de casă, iar mai apoi le dau să mănânce orez cu lapte și cireșe.Tradiția românească spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular ”luat din Rusalii”.

Citeste si:
Bilanț MAI pentru weekendul de Rusalii
Bilanț MAI pentru weekendul...

Tot din strămoși se spune că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi pe câmp la muncă, doarece lelele te vor prinde și te vor pedepsi. Tot de Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.