Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că începând de la 1 iunie persoanele vulnerabile vor primi voucherele în valoare de 50 de euro, potrivit ordonanței de Guvern.

Când se vor elibera voucherele alimentare

Marcel Ciolacu a declarat că oamenii vor începe să își primească voucherele pentru cumpărăturile alimentare începând din 1 iunie.

„Voucherele sunt în vigoare, este o ordonanţă dată. Categoric se vor primi aceste vouchere de la 1 iunie”, a spus Ciolacu.

Liderul PSD a mai afirmat că banii pentru aceste vouchere vor fi asigurați o parte din bugetul de stat, iar o altă parte din fonduri europene.

„O să fie, cred, o sursă de finanţare mixtă, (...) oricum banii europeni întâi îi cheltui tu din bugetul de stat şi pe urmă faci documentele către Comisie ca să îţi deconteze aceste cheltuieli. Asta este prioritatea”, a menționat Ciolacu.

Ordonanța pentru voucherele alimentare

Guvernul a probat vineri ordonanţa prin care vor fi acordate vouchere pentru cumpărături alimentare pentru persoanele cu venituri mici, după ce prețurile au tot crescut în ultima perioadă.

Bugetul alocat pentru acest proiect ar însuma peste 3,1 miliarde de lei. De vouchere vor putea beneficia pensionarii cu venituri lunare mai mici de 1.500 de lei, persoanele cu dizabilităţi, familiile în care venitul mediu de persoană este de 600 de lei şi persoanele fără adăpost.

Cu aceste vouchere se vor putea procura produse alimentare, iar suma va fi disponibilă pe card. Totodată, cu aceste vouchere nu veți putea face cumpărături de la producătorii mici fără POS, din pieţe sau magazine mici fără POS, nu se va putea cumpăra carburant și nici nu se poate primi rest. Cu voucherele se va putea procura orice produs alimentar disponibil în magazine, de la lactate, carne, până la fructe și legume.

Analiştii economici spun că această inițiativă este una demnă de apreciat, în special în perioada în care scumpirile nu se mai opresc, însă suma vocuherelor este una insuficientă.

Citeste si:
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
Inflație mai mică, prețuri...

"Intenţia autorităților de a oferi vouchere este bună. Să ajuţi persoanele vulnerabile e bine, dar trebuie să le identifici mai întâi şi asta este o mare problemă. Deci să identifici oamenii şi să-i ajuţi e bine, dar dacă faci un calcul, 50 euro la două luni înseamnă 4 lei pe zi. Păi ce poţi face cu 4 lei pe zi în România? Să-ţi iei doi covrigi. Nici măcar doi covrigi. Nu mai zic de o pâine, care e cam 2-4 lei", a spus analistul financiar Adrian Negrescu.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.