Potrivit noilor modificări legale din 2022, pensia de urmaș se poate oferi soțului sau soției supraviețuitoare dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.

Cum se acordă acum pensia de urmaș

Potrivit deciziei nr. 19/2022 a ICCJ, vârsta strandart de pensionare pentru care se acordă pensia de urmaș este atât vârsta standard de pensionare, cât şi vârsta standard de pensionare redusă în condiţiile legii.

„Vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei de urmaş este atât vârsta standard de pensionare din Anexa nr. 5 a Legii nr. 263/2010, cât şi vârsta standard de pensionare redusă în condiţiile legii.”, se menționează în textul deciziei.

Vârsta standard de pensionare face referință la vârsta la care bărbații și femeile pot opta pentru pensia pentru limită de vârstă, de asemenea și vârsta la care se aplică diverse reduceri prevăzute de lege.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Aprilie 2022 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.