Social 25 Martie 2022 10:36 de Clara Vacaru

O lună de război în Ucraina a dus la strămutarea a 4,3 milioane de copii – mai mult de jumătate din populația de copii estimată a țării, de 7,5 milioane. Aceasta include peste 1,8 milioane de copii care au intrat în țările vecine ca refugiați și 2,5 milioane care sunt acum strămutați în interiorul Ucrainei.

Violențele continue din întreaga țară au creat o criză a drepturilor copilului care ar putea dura timp de mai multe generații, transmite UNICEF, în cadrul unui comunicat de presă.

„Războiul a provocat una dintre cele mai rapide strămutări pe scară largă a copiilor de la al Doilea Război Mondial. Este un punct de referință trist care ar putea avea consecințe de durată pentru generațiile viitoare. Siguranța copiilor, bunăstarea și accesul la servicii esențiale sunt toate amenințate de violența îngrozitoare și neîncetată”, a declarat Directorul Executiv al UNICEF, Catherine Russell.

Bilantul tragic al războiului, după prima lună

Potrivit OHCHR, 78 de copii au fost uciși și 105 au fost răniți în Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie. Cu toate acestea, aceste cifrele reprezintă doar acele informații pe care ONU le-a putut confirma, iar bilanțul real este probabil mult mai mare.

Războiul a avut, de asemenea, consecințe devastatoare asupra infrastructurii civile și asupra accesului la serviciile de bază. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de exemplu, a raportat:


  • 52 de atacuri care au avut impact asupra unităților care furnizează servicii medicale din întreaga țară în ultimele patru săptămâni,

  • Ministerul Educației și Științei din Ucraina a raportat daune produse la peste 500 de unități de învățământ.

  • se estimează că 1,4 milioane de persoane nu au acces la apă sigură, în timp ce 4,6 milioane de persoane au acces limitat la apă sau riscă să le fie întrerupt accesul.

  • Peste 450.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 23 de luni au nevoie de suport alimentar complementar.

Bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare ar putea reveni

UNICEF a observat deja o reducere a acoperirii vaccinale pentru imunizările de rutină și pentru copii, inclusiv împotriva rujeolei și poliomielitei. Acest lucru ar putea duce rapid la focare de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, în special în zonele supraaglomerate, unde oamenii se adăpostesc de violențe.

„În doar câteva săptămâni, războiul a fost devastator pentru copiii din Ucraina. Copiii au nevoie urgent de pace și protecție. Au nevoie de drepturile lor. UNICEF continuă să ceară încetarea imediată a focului și protejarea copiilor. Infrastructura esențială de care depind copiii, inclusiv spitale, școli și clădiri care adăpostesc civili, nu trebuie să fie niciodată atacată”, a declarat Russel.

UNICEF și partenerii săi lucrează pentru a le furniza copiilor din Ucraina și din țările vecine asistență umanitară. În Ucraina, UNICEF a livrat materiale medicale la 49 de spitale din nouă regiuni – inclusiv Kiev, Harkov, Dnipro și Liov – îmbunătățind accesul la asistență medicală pentru 400.000 de mame, nou-născuți și copii.

UNICEF continuă să distribuie apă și articole de igienă în comunitățile aflate sub asediu. În plus, UNICEF crește numărul de echipe mobile de protecție a copilului care lucrează în zonele de conflict intens de la 22 la 50 și a livrat 63 de camioane cu provizii pentru a susține nevoile a peste 2,2 milioane de oameni. În săptămânile următoare, UNICEF va începe transferuri de numerar de urgență către familiile cele mai vulnerabile și va înființa spații prietenoase pentru copii în locații cheie din întreaga țară.

Pentru a proteja și susține milioanele de copii și familii care s-au refugiat din Ucraina, UNICEF și UNHCR, în parteneriat cu guvernele și cu organizațiile societății civile, au creat centre „Blue Dot”, spații sigure pentru copii și femei. Centrele „Blue Dot” oferă informații esențiale familiilor care călătoresc, ajută la identificarea copiilor neînsoțiți și separați de familie și la asigurarea protecției acestora. Ele oferă, de asemenea, un centru pentru servicii esențiale.

Centrele „Blue Dot” au fost deja înființate în țările care găzduiesc copii și femei ucrainene și sunt extinse în zilele următoare, inclusiv peste 20 în Polonia. În ciuda eforturilor intense de a asigura accesul umanitar sigur, rapid și neîngrădit, în zonele cele mai afectate din țară continua să existe dificultăți.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Martie 2022 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.