Luni, 17 ianuarie 2022 a fost stabilită Blue Monday, sau cea mai tristă zi a anului. Experții sunt de părere că prima lună a noului an este mereu cea mai depresivă. Pentru prima dată, acest concept a apărut în anul 2005.

Blue Monday, cea mai tristă zi din an

Ideea de „Blue Monday” a luat naștere în anul 2005 și semnifică cea mai tristă zi din an, deoarece mai mulți factori contribuie la o stare depresivă. Unele statistici au arătat că în această zi a anului mulți oameni se simt triști, deprimați și nu au chef de nimic.

Finisarea sărbătorilor de iarnă, cheltuielile din luna decembrie, vremea posomorâtă și ideea unei vacanțe la mare sunt doar câteva motive care contribuie la o asemenea stare deprimată.

În ultimii 3 ani se adaugă și pandemia de coronavirus care provoacă stări de anxitate, depresie și lipsa de socializare. Potrivit unei formule a psihologului Cliff Arnall indica că a treia zi de luni din luna ianuarie este cea mai tristă zi din întreg anul.

„Nu există depresie de 24 de ore”

Această teorie a provocat numeroase dezbateri. Unii experți consideră acest lucru o pseudoștiință. Unul dintre colegii universitari ai lui Arnall, dr. Dean Burnett, este de părere că: “Nu există depresie de 24 de ore”.

Retail jobs

Tulburarea afectivă sezonieră (Seasonal Affective Disorder, SAD) este o afecțiune asemănătoare unei depresii care apare în anumite anotimpuri. Chiar și așa, potrivit lui Burnett, starea deprimată nu durează doar o zi. Alte simptome ale SAD pot fi iritabilitatea, dispoziţia scăzută persistentă şi sentimentele de inutilitate.

Ideea Blue Monday a fost folosită imediat pentru a vinde diverse produse care pot îmbunătăți dispoziția și starea interioară a oamenilor.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Ianuarie 2022 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.