Bojdeuca lui Ion Creangă și întreg ansamblu muzeal va fi închisă o perioadă pentru vizitatori din cauza lucrărilor de reabilitare.

Bojdeuca lui Ion Creangă va fi reabilitată

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a afirmat că ordinul de începere a lucrărilor de restaurarea si reabilitare a Bojdeucii lui Ion Creangă şi a întregului ansamblu muzeal a fost semnat.

Totodată, luni au fost predate amplasamentul liber de sarcină şi bornele de reper către constructorul care se va ocupa de reabilitare. Lucrările vor fi realizate în timp de 18 luni, iar costurile acestora sunt estimate la aproximativ 2,6 milioane de lei, fără TVA.

Casa memorială a lui Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă din cartierul Țicău, Iași, în care scriitorul a locuit între anii 1872 și 1889. Aceasta a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, având parte de două restaurări până în prezent, în anii 1942 și 1985. Casa este înscrisă în Lista monumentelor istorice și are două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu.

Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România. Pe vremea când marele scriitor locuia în casa din Țicău, era recunoscut faptul că acesta deținea multe pisici, aproximativ 30, iar fiecare purta numele unei persoane reale din viața sa.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Ianuarie 2022 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.