Președintele din Kazahstan a dat ordin să se tragă în mulțimea care provoacă revolta în stradă. Rusia a venit în ajutor, expediind trupe pentru a stopa manifestările.

Președintele Kazahstanului a dat ordin de tragere pentru a opri revolta

Președintele Kazahstanului a dat ordin forțelor armate să tragă în mulțimea care a devenit violentă și de necontrolat pentru a opri revolta. Vineri, președintele Kazahstanului a declarat că a ordonat să se tragă în cei care i-au numit bandiți și teroriști. Rusia a venit în sprijinul țării și a trimis trupe pentru a stopa revoltă izbucnită în întreaga țară.

Forțele naționale au încercat din răsputeri să țină situația sub control, însă pe străzile din principalul oraș Almaty sunetul focurilor de armă nu a mai încetat. În urma revoltei, zeci de persoane au fost omorâte, iar zeci de clădiri publice au fost jefuite și vandalizate.

„Militanții nu au depus armele, ei continuă să comită crime sau se pregătesc pentru ele. Lupta împotriva lor trebuie să fie continuată până la capăt. Cine nu se va preda va fi distrus. Am dat ordin agențiilor de aplicare a legii li armatei să tragă pentru a ucide fără avertisment”, a declarat președintele Kassym-Jomart Tokayev într-un discurs televizat.

Totul a început de la proteste contra scumpirii combustibilului

Tokayev, președintele țării, a declarat că teroriștii antrenați în străinătate sunt vinovați pentru cele mai violente manifestări din cei 30 de ani de independență a statului din Asia Centrală. Ministerul rus al Apărării a declarat că în jur de 70 de avioane zboară non-stop pentru a transporta trupe rusești în Kazahstan pentru a ajuta autoritățile să țină sub control situația tensionantă din țară și la controlul principalului aeroport din Almaty, recucerit joi de la protestatari.

Totul a început de la protestele cetățenilor care au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de scumpirea combustibilului. Însă totul a luat o altă întorsătură, această mișcare întprcându-se contra guvernului și a fostului lider Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, cel mai longeviv conducător al unui fost stat sovietic.

Citeste si:
Situația din Kazahstan revine la normal. Guvernul condamnă...
Situația din Kazahstan revine...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Ianuarie 2022 - 04 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.