Sute de mii de români sărbătoresc astăzi Crăciunul pe rit vechi. Ucrainienii, lipovenii, modovenii şi sârbii țin cont de calendarul iulian când vine vorba de sărbătorile religioase. Cu toții s-au adunat, aseară, după slujba de Ajun, după cum spune tradiția, în jurul unui foc făcut cu un trunchi de stejar. 

Ortodocşii de rit vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul

Crăciunul pe rit vechi 2022 este sărbătorit la o distanță de 13 zile de Crăciunul celebrat în calendarul creștin ortodox tradițional. Înainte de Hristos, au existat două sisteme de calculare a timpului unui an: cel al egiptenilor, de 365 de zile, și cel al romanilor, care avea 355 de zile. Anual, rămânea o diferență de 10 zile între cele două.

După 330 de ani, s-a ajuns la o diferență de trei zile, cu cât a rămas în urmă calendarul iulian. Astfel, împăratul roman Iuliu Cezar a decis, în anul 46 î. Hr., să îndreptate această socoteală și s-a făcut trecerea la sistemul de calcul egiptean, care a fost botezat calendarul iulian și care a fost folosit de creștini.

În 1923, la Constantinopol, s-a hotărât trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian. Atunci, Biserica Ortodoxă s-a separat în două, pe Stil Vechi și pe Stil Nou.

În calendarul iulian, Crăciunul pe rit vechi este declarat cu 13 zile față de calendarul ortodox oficial. Și acum există biserici ortodoxe care utilizează calendarul iulian neîndreptat, anume Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă, Biserica Sârbă și Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepția Vatopedului.

În România, peste 1 milion de adepți ai Bisericii Creștin Ortodoxe celebrează Crăciunul pe stil vechi, preponderent ruși lipoveni, ucraineni, moldoveni și sârbi.

Revelionul pe rit vechi 2022

Cei care folosesc vechiul calendar, sărbătoresc, în fiecare an, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, intrarea într-un nou an. Revelionul este sărbătorit de sârbi, ucraineni, lipoveni și ruși. Printre teritoriile în care Anul Nou este pe stil vechi se numără Rusia, Ucraina și Bulgaria.

Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Ianuarie 2022 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.