Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că a propus scumpirea prețului gigacaloriei în București, de la 164 de lei la 280 de lei. Această propunere însă nu este pe placul celor de la USR şi PSD.

Nicușor Dan propune majorarea prețului gigacaloriei

„Propunerea pe care am făcut-o consilierilor generali a fost ca, începând de la 1 decembrie 2021, preţul pe care bucureştenii să îl plătească pentru gigacalorie să fie 280 de lei, TVA inclus. Această propunere a rezultat dintr-o discuţie cu consilierii din majoritate, a fost îmbrăţişată de PNL şi PMP, nu şi de către USR, iar PSD s-a pronunţat public împotriva măririi tarifelor. Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie”, a spus primarul general, citat de Agerpres.

Nicuşor Dan a menționat că în primul rând s-a ţinut cont de creşterea de preţ de la 1 noiembrie aplicată și cetăţenilor care dețin centrale individuale. Primarul a afirmat că există o diferenţă privind calitatea serviciilor oferite prin cele două sisteme.

„Acest 280 de lei pentru bucureştenii care sunt conectaţi la sistemul centralizat este mai puţin decât plătesc bucureştenii care au centrale individuale”, a spus el.

Tariful nu s-a mai mărit din anul 2011

Al doilea argument ar fi că tariful nu s-a mai majorat din anul 2011, atunci când preţul gigacaloriei achitat de bucureşteni a fost stabilit la o valoare de 164 de lei, dintr-o valoare totală de 320 de lei.

„Azi, preţul de furnizare a gigacaloriei este 980 de lei şi este total disproporţionat să avem 164 de lei raportat la 980 de lei”, a spus el.

Al treilea argument a fost preţul gigacaloriei pe care îl achită populația din alte oraşe din ţară. Nicuşor Dan a menționat că înainte de scumpiri, preţurile gigacaloriei în alte oraşe din România erau cuprinse între 200-280 de lei, pe când în Bucureşti preţul achitat de cetățeni era 164. La moment, orașele în care s-au actualizat preţurile, costurile sunt cuprinde între 350-500 de lei.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Nicușor Dan a cerut susținerea Guvernului

Edilul Capitalei a afirmat că a apelat la susținerea Guvernului în legătură cu subvenţia la căldură şi s-a arătat optimist că va exista un sprijin financiar.

„Consider că este rezonabil, pentru a putea trece cu toţii peste această iarnă, să existe o contribuţie echilibrată din partea Municipalităţii, din partea Guvernului şi din partea cetăţenilor. Presiunea pe bugetul local care vine din diferenţa de preţ între 280 de lei şi 164 de lei este 320 de milioane de lei pe an. 320 de milioane de lei pe an este o sumă importantă, cu care pot să fie făcute foarte multe lucruri care să fie utile comunităţii”, a spus primarul.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Noiembrie 2021 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.