Jumătate dintre părinții vulnerabili din mediul rural și-ar dori să anuleze Crăciunul din acest an. Cei mici tânjesc după cadouri de la Moș Crăciun sau brad împodobit, iar ei sunt prea săraci să le facă față. Este realitatea relevată de studiul „Crăciunul pentru copiii din satele din România”, realizat în noiembrie de World Vision România. 

Mulți români ar vrea să anuleze Crăciunul, pentru că nu au bani pentru a le cumpăra copiilor cadouri sau brad

Unul din șase părinți nu are nici măcar 10 lei pentru cadoul de Crăciun, iar o treime dintre părinți au mai puțin de 50 de lei să cumpere un dar. 26% dintre părinți nu știu câți bani vor avea pentru a cumpăra un cadou copilului, 6% pot cumpăra un dar mai scump de 100 de lei, 22% au între 50 și 100 de lei pentru asta, iar 16% au mai puțin de 10 lei pentru a-și bucura pruncul de Crăciun.

De asemenea, o treime dintre familiile vulnerabile din mediul rural nu au avut brad la Crăciunul din 2020, în vreme ce peste 50% dintre familii au avut un brad împodobit sărăcăcios. Numai 20% dintre familii au avut pomul pe care și l-am dorit anul trecut.

Peste jumătate dintre părinți spun că perioada Crăciunului este stresantă pentru ei, 74% fiind stresați din cauza lipsei banilor. 30% dintre părinți afirmă că sunt stresați pentru că le este rușine că nu pot asigura familiei cele necesare pentru sărbători, 14% pentru că nu au cu ce să-și încălzească locuința, 10% deoarece nu știu dacă vor avea bani pentru mâncare și 10% fiindcă nu au haine pentru iarnă.

„Gabriel are 10 ani și este dintr-un sat din Dolj. Are un frate mai mare, de 12 ani, și o soră mai mică pe care o iubește la nebunie. Gabriel ne-a spus povestea lui și a cerut cadouri de la Moș Crăciun pentru Alin și Elena, sora mai mică. Ne-a spus că tot ce-și dorește Alin este să poată să meargă la liceu, lucru care în acest moment pare doar un vis, pentru că familia nu ar putea susține naveta.

Pentru Elena, a cerut jucării. Este o fetiță plină de viață și speranță. Ca cei trei copii din Dolj sunt zeci de mii în România. Copii care speră an de an că Moș Crăciun va veni, copii care cred în magie și merită să o primească. “, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Noiembrie 2021 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.