A avea sau a nu avea brad de Crăciun? Este o întrebare care îi macină pe români în perioada sărbătorilor de iarnă. Dacă sufletul îi îndeamnă la respectarea tradițiilor de iarnă, de cealaltă parte, însă, bugetul îi cam descurajează, mai ales date fiind scumpirile din ultima perioadă. Totuși, comercianții sunt deja pe poziții și se laudă că s-au pregătit pentru toate buzunarele. 

 

În multe magazine a venit deja Crăciunul! Brazii sunt și ei în piețe

Deși suntem abia la începutul lunii noiembrie, în multe magazine a venit Crăciunul. Au apărut deja decorațiunile de sărbători și brazii la ghiveci, cât și scumpirile. În schimb, brazii naturali tăiați vor apărea spre final de noiembrie.

„Cei mai mulți brazi pe care îi cumpără în perioada asta sunt brazii în ghiveci. Ca să reziste și după sărbători să-i poată planta”, a decalrat Sandra Staicu, manager companie brazi.

Cât despre copacii naturali, Sandra Staicu a spus că „cei mai mulți oameni îi aleg, de 175 cm și 200 cm, cei care intră în casă. Aceștia ajung la un preț de 120 de lei”.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Pe de altă parte, cei care preferă brazii artificiali îi găsesc deja în magazinele de bricolaj. „La început de noiembrie ne ia febra Crăciunului. Cu toții ne bucurăm și așteptăm momentul acesta”, a transmis Nicolae Dumitru, director adjunct magazin, pentru Observator.

Costul pentru un brad artificial se ridică la 400 de lei. În funcție de materialul din care este făcut și de aspectul acestuia, un arbore poate trece chiar și de 1.000 de lei.

Scumpirile se simt și la decorațiuni

Ornamentele de Crăciun vor fi în acest an cu aproape 40% mai scumpe decât anul trecut. Acestea vin pe fondul crizei din China, unde nu mai este materie primă pentru confecționarea produselor, iar timpul de livrare e de două ori mai mare comparativ cu perioada dinainte de pandemie.

Citeste si:
Cum să alegi corect un brad de Crăciun
Cum să alegi corect un brad...

Și fabricanții din România anunță posibile scumpiri. Proprietarii unui atelier din Cluj-Napoca vorbesc despre un procent de 20% în cazul globurilor pictate manual. Peste 500.000 de decorațiuni românești sunt exportate de aici în Statele Unite ale Americii, Suedia, Franța, Austria sau Elveția. În anii trecuți, globurile rămânești au ajuns și în bradul fostului președinte Donald Trump.

„Acuma am făcut fulgul și acuma îl decorez. Le pun puncte, este un aparat special pentru reliefuri. Cam 70 de bucăți, dar avem modele care putem să facem 15-20 sau chiar 200, depinde de model”, a spus reprezentantul atelierului din Cluj.

Citeste si:
Mai mulți bani pentru sărbători. Cât vor scoate românii din buzunar...
Mai mulți bani pentru...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio, apoi a intrat „în pâine”, cu un program full-time, la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. De atunci și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Noiembrie 2021 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.