Judecătorii au schimbat parțial încadrarea juridică în cazul inculpaților din dosarul Colectiv, după ce au înlăturat consecințele grave din abuzul în serviciu. Decizia Curții de Apel București ar putea avea ca efect reducerea pedepselor. 

Pedepsele inculpaților în dosarul Colectiv ar putea fi micșorate

Procesul Colectiv a început în urmă cu șase ani și se află în faza apelului. Acesta ar fi trebuit să se termine în vara anului curent, însă din cauza unor neînțelegeri legate de procedura de judecată a mers din amânare în amânare.

Războaie aprige s-au purtat pe tema încadrării juridice a faptelor funcționarilor publici - dacă faptele au fost comise sau nu cu intenție - anume fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, mai mulți subalterni ai acestuia, cât și cei doi foști pompieri acuzați de abuz în serviciu în acest caz.

Cererea de schimbare a încadraturii juridice a venit din partea celor doi pompieri acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI. Ulterior, instanța a pus în discuție din oficiu să se dezbată în cazul tuturor. Conform experților juridici consultați de G4Media, decizia Curții de Apel București ar putea avea ca efect reducerea pedepselor.

De menționat este că nu a fost modificată încadrarea juridică din abuz în serviciu în neglijență în serviciu, așa cum ceruseră inculpații. Această mutare ar fi putut aduce acuzaților pedepse mult mai mici față de cele de pe fond. Deci, au fost înlăturate consecințele grave din abuzul în serviciu.

În această perioadă, unul dintre inculpați, Daniela Niță, patroana firmei pirotehnice, a murit.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Noiembrie 2021 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.