Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), în parteneriat cu Societatea de Transport Public Timişoara (STPT)a lansat, luni, proiectul "Timişoara (re)citeşte", pentru încurajarea lecturii, astfel că cei care urcă în tramvaiele, autobuzele, microbuzele şi în troleibuzele STPT vor putea citi versuri scrise de poeţi bănăţeni contemporani.

Proiectul "Timişoara (re)citeşte" în mijloacele de transport public

"Timişoara (re)citeşte" este o iniţiativă de promovare a poeţilor timişoreni sau care au legătură cu Timişoara, de la Ion Monoran, un simbol pentru Revoluţia din Decembrie 1989, sau Şerban Foarţă, de numele căruia se leagă versurile celui mai apreciat album al trupei Phoenix, până la scriitori consacraţi precum Moni Stănilă, Robert Şerban, Tudor Creţu, dar şi tineri poeţi precum Nicoleta Papp sau Alex Higyed.

"La UVT, Cultura este Capitală, iar literatura este cât se poate de importantă în capitala noastră. Şi pentru că are un rol semnificativ, găsim metode ingenioase să o promovăm şi să aibă un impact cât mai mare în comunitate. 'Timişoare (re)citeşte' este încă o iniţiativă marca UVT care dovedeşte că universitatea noastră iese în agora şi creează contexte în care să aducă arta şi cultura cât mai aproape de tineri ori de vârstnici, de toţi cei care care circulă prin Timişoara în fiecare zi, în acest caz cu mijloacele de transport în comun. Chiar şi în această perioadă, când pandemia ne împiedică să organizăm evenimente aşa cum ne-am dori, găsim idei ca să aducem cultura aproape de timişoreni", afirmă rectorul UVT, Marilen Pirtea, într-un comunicat remis AGERPRES.

Care este scopul proiectului

În total, s-au instalat aproape 1.000 de afişe în peste 100 de mijloace de transport în comun, lista versurilor urmând să fie actualizată în timp. Aceasta este doar o primă iniţiativă dintr-o serie de evenimente care au ca scop încurajarea lecturii şi promovarea scriitorilor contemporani în contexte inedite, care au impact pentru comunitate.

"Timişoara (re)citeşte" este un proiect cultural de lungă durată, desfăşurat în parteneriat de către UVT şi STPT, dedicat comunităţii timişorene.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Octombrie 2021 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.