Aji Charapita, un soi creat în Republica Peru, este considerat cel mai scump ardei iute din lume. Un kilogram de acest tip de ardei costă între 11.000 şi 25.000 de dolari. Acești ardei sunt cultivați și expuși la Grădina Botanică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”din Iași.

 

Cel mai scump ardei iute din lume, cultivat și expus la Iași

Soiul celui mai scump ardei iute din lume este cultivat chiar la Iaşi. Un kilogram de acest tip de ardei costă 25.000 de dolari. Curioșii îl vor putea admira și vedea cu proprii ochi, începând cu 30 octombrie, în cadrul unei expozițioi unice desfășurată în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi.

„Noutatea, la ediţia de anul acesta a expoziţiei, este prezentarea celui mai scump ardei din lume ca preţ, la nivel de kilogram, anume 25 de mii de dolari. Acesta se numeşte Aji Charapitas şi este un soi creat în Republica Peru, dar care nu este atât de iute precum este soiul Carolina Reaper. El este, undeva, apreciat la 30–40.000 de unităţi Scoville. Acesta reţine prin gustul cu totul şi cu totul special, un gust dulceag, anume o aromă de citrice, uşor acrişor”, explică prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iaşi.

Acest soi de ardei este extrem de căutat de restaurantele de lux

Acest soi de ardei iute provine din Peru. Deja de câțiva ani, aceștia au început să fie cultivaţi şi în Europa, însă cu greu, din cauza condiţiilor climatice ce diferă. Acest sort de ardei iuți se diferențiază de restul prin forma lor ce se aseamănă cu boabele de mazăre.

Acest soi de ardei iuți este la mare căutare de restaurantele de lux, aceștia fiind livrați sub formă de pudră de boia. În grădină din Iași, doritorii vor putea admira primele trei cele mai iuţi soiuri de ardei la nivel mondial.

„Ceea ce este interesant, la fel ca în ediţiile anterioare, ţinând cont de gradul de iuţeală legat de unităţile Scoville, noi prezentăm acei ardei «campioni mondiali», anume cei mai iuţi. Şi avem în continuare primele trei locuri la nivel mondial, la noi în Grădina Botanică din Iaşi. Recordurile noastre nu au fost detronate şi aici vorbim de 2 milioane de unităţi Scoville, grad de iuţeală, aşa cum se măsoară cu tehnicile de acum”, a mai precizat prof. univ. dr. Cătălin Tănase.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Octombrie 2021 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.