Un tânăr de 29 de ani din Râmnicu Sărat a devenit primul român condamnat în pandemie pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Omul nu a ajuns la instanță, deci nici nu a fost audiat. Ba chiar nu a avut nici COVID-19, ci pneumonie, dar a fugit din spital de teamă să nu se infecteze cu noul virus. Astfel, a ajuns la închisoare. După două luni, magistrații au ajuns la concluzia că dosarul său trebuie analizat din nou, din cauza mai multor erori. 

Primul român condamnat în pandemie la închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor

În data de 10 decembrie, Matei Strugurel a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor de către Judecătoria Buzău. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, bărbatului i-a fost interzisă exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa funcția care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei ori considerarea ca executată a pedepsei principale cu închisoarea. Totodată, a fost obligat la plata a 550 de lei cheltuieli de judecată.

Individul a fugit din spital, în luna aprilie 2020, unde a fost internat pentru că tușea puternic. Testul pentru COVID-19 a ieșit negativ, dar medicii l-au diagnosticat cu TBC și au decis să-l țină sub supraveghere. El a fugit din unitatea medicală de frica să nu ia COVID-19. Matei Strugurel are un handicap psihic și a fost rezident al Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională de la Râmnicu Sărat.

„Domnul trebuia să respecte decizia de spitalizare. Pentru că nu s-a prezentat la judecată, nu s-a putut lua acordul acestuia cu privire la munca în folosul comunităţii, care este o condiţie pentru a se dispune suspendarea sau amânarea pedepsei”, declara în decembrie 2020 Ştefan Boroş, purtător de cuvânt la Judecătoria Buzău.

După evadare, de voie, de nevoie, s-a întors la spital. Bărbatul spune că în acest timp nu a fost anunțat că trebuie să se prezinte la Judecătorie. Din spital, el a fost mutat direct la un penitenciar din Vrancea, dar nu a ajuns niciodată în fața instanței, iar judecătorii l-au condamnat la un an de închisoare în lipsă, fără să-l audieze. După gratii a stat două luni și nouă zile.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Octombrie 2021 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.