Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că școlile sunt singurele care pot lua decizia să treacă în regim online, în funcție de situația întâlnită în instituția lor.

Sorin Cîmpeanu: Şcolile decid singure când intră în online

În cele 17.632 de școli din România există două reguli. Potrivit acestora, la apariția unei îmbolnăviri într-o clasă, se suspendă activitatea în clasa respectivă. A doua regulă prevede că dacă activitatea este suspendată într-un număr de clase egal cu cel puțin jumătate din numărul total al claselor din școală, se intră online.

În schimb, există și două articole care reglementează situațiile specifice, diferite de la o școală la alta, de la un județ la altul. Așadar, situația este alta între o școală dintr-o localitate în care rata de infectare este 6,1 la mie și o școală dintr-o localitate cu o rată de infectare de 18 sau 20 la mie. De asemenea, totul se complică și dacă avem un caz de carantinare la cadrele didactice.

Peisajul este altul și într-o școală în care clasele au puțini elevi, în care se învață într-un schimb, și într-o școală în care se învață în trei schimburi, în clase cu mulți învățăcei. Separat de aceste măsuri, există posibilitatea trecerii online a oricărei unități de învățământ. Deci, fiecare școală este capabilă să cunoască situația.

„Resping fuga de răspundere a unor directori”

Solicitarea se trimite către Inspectoratul Școlar: „din lipsă de resurse, nu ai suficiente cadre didactice pentru că sunt în carantină sau sunt infectate, deci nu pot veni la școală cu prezență fizică; rata de infectare este atât de mare în localitate încât o mare parte din părinți își exprimă îngrijorarea și refuză să își trimită copiii la școală - este o situație. Inspectoratele vor aproba aceste solicitări”.

Citeste si:
Cioloș: Ne trebuie măsuri prin care să limităm răspândirea...
Cioloș: Ne trebuie măsuri...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

O altă situație este când solicitarea se face în baza articolului 6, alineatul 9, caz în care este nevoie de avizul DSP și de hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În concluzie, toate inspectoratele școlare județene au înțeles în urma acestei conferințe modul în care trebuie să aplice prevederile ordinului comun Ministerul Educației - Ministerul Sănătății.

Resping categoric acea fugă de răspundere - manifestată în puține situații, dar manifestată - din partea unor directori de școli care, neînțelegând că atunci când ești directorul unei școli ți-ai asumat responsabilitatea gestionării situației din această școală, așteaptă la nivel uniform o decizie centralizată care nu poate fi luată tocmai din cauza condițiilor diferite", a declarat Sorin Cîmpeanu.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.