Psihologul Gabriela Maalouf, prezentatorul emisiunii „Fenomen Social" de la Metropola TV, a acceptat să stea de vorbă cu noi pe o temă care atinge pe mulți dintre noi. Ce și cum să facem ca să creștem copii fericiți, viitori adulți echilibrați.
Discuția este lungă și stufoasă, însă specialistul în psihologie a încercat să traseze o serie de direcții, în linii mari.
Emisiunea „Fenomen Social" poate fi urmărită în fiecare vineri, de la 20.00 – 21.00, pe Metropola TV.

Gabriela, spune-mi, ce este corect să facem ca să creștem copii echilibrați?
Echilibrul este un concept atât de abstract și poate însemna lucruri diferite pentru fiecare dintre noi. Câteodată, putem cădea în extrema de a fi mereu în echilibru, iar asta să ne streseze foarte mult. Cam așa se întâmplă cu părinții cu copii mici, își doresc să nu greșească niciodată. Realitatea ne spune că avem voie să greșim, dar să facem tot posibilul să reparăm, iar procentul în care facem lucrurile corect să fie puțin peste, un procent de 60-40, dacă ar fi să vorbim în procente. Evident nu putem greși chiar în orice fel, apelând la pedepse fizice sau umilințe, cu scuza că putem repara. Dacă într-o zi avem mai multă treabă, iar copilul este supărat pe noi, găsim o soluție în program încât să oferim timp înapoi și cam așa ar suna echilibrul, fără a alerga zi de zi după o egalitate între muncă, familie, prieteni. Corect este să le arătăm copiilor că suntem și noi oameni, că avem nevoie de timp pentru noi, pentru ei și pentru partea profesională.

Retail jobs

De ce anume trebuie să ținem cont în copilărie ca să avem toate șansele să „construim" adulți echilibrați?
Ar fi bine să construim un atașament securizant. Acesta se formează în primii doi ani de viață. Dacă reușim să facem ca legătura dintre noi și copii să fie una sigură, bazata pe încredere și dragoste necondiționată, restul vine de la sine. Dar să îți povestesc cum se dezvoltă un atașament securizant ar trebui să îți scriu o carte, așa că te invit la un atelier mai bine...:)))

Ce din copilărie îți asigură succesul profesional în viața adultă?
Reziliența sau rezistența la frustrare! Este una dintre abilitățile de care nouă părinților ne este frică. Tindem să îi hiperprotejăm pe cei mici, să nu cumva să pățească ceva și astfel nu își dezvoltă această abilitate care este extrem de importantă. Învățată la vârste mici, în cantități mici, pentru că nu a primit o bomboană fix când a cerut-o, ajută copilul în dezvoltarea rezilienței. Din păcate, la vârsta adultă, lipsa acesteia poate fi chiar fatală.

Citeste si:
Au trecut trei ani de la moartea mamei Lorei. Mesajul dureros...
Au trecut trei ani de la...

Din punctul tău de vedere care sunt cele mai sănătoase principii pe care le poate avea un om?
Fiecare persoană are valori diferite și corect este să și le descopere în funcție de ceea ce îl reprezintă ca om. Tot la un curs te invit dacă vrei să descoperi care sunt valorile tale reale, nu doar cele care sună bine în teorie: prietenie, loialitate, bunătate, etc.... Sunt minunate toate și e bine să avem un strop de la fiecare, dar mult mai de folos este să trăim dupa cele care chiar ne reprezintă. Există tehnici prin care putem să descoperim exact care sunt principiile și valorile care ne caracterizează cu adevarat.

Gabriela, cum ne creștem băieții? Cum ne creștem fetele?
Ar fi bine să ne creștem copiii, indiferent, dacă sunt fete sau băieți, așa cum ne-ar fi plăcut nouă să fim crescuți sau tratați. Ar fi frumos să îi creștem să fie oameni, nu doar femei sau bărbați. Ar fi util să înțeleagă că fiecare om e diferit și doar îmbinând calitățile fiecăruia putem să creștem, nu în încercarea de a uniformiza, băieții într-un fel, fetele, în altfel. E iarăși o discuție foarte lungă, dar pe scurt, ar fi bine să îi creștem cu respect și responsabilitate.

Citeste si:
Principalul Jurnal al Zilei difuzat de Metropola TV, interpretat în...
Principalul Jurnal al Zilei...

Cum gestionam emoțiile celui mic (negative/pozitive)?
Validandu-le în primul rând. Simplul gest de a spune cuiva: "Văd/Înțeleg/simt că ești supărat/furios/dezamăgit" vine ca un mare ajutor. Este primul pas prin care ne asigurăm că micuțul va spune ce îl apasă și astfel își va descărca emoția respectivă. Spunându-i: „Nu ai niciun motiv să te simți așa!" îl face pe copil să se închidă și nu va face decât să acumuleze frustrare, ce va răbufni la un moment dat.

Gabriela, cum reușim să recunoaștem un copil fericit?
Depinde ce înseamnă fericirea pentru fiecare. E ușor să te păcălești și să crezi că cineva e fericit sau nu, dacă judeci după definiția pe care o ai tu despre fericire. Cel mai ușor este să te întrebi pe tine ce e fericirea, să întrebi copilul ce înseamnă pentru el fericirea și apoi vezi dacă trăiește conform a ceea ce crede el sau ce îi este impus de alții.

Citeste si:
Bia Khalifa și Fulgy își doresc un copil. Cum au ajuns cei doi să...
Bia Khalifa și Fulgy își...

Cum ai descrie societatea, așa cu o vezi tu?
Este demonstrat științific că fiecare vede realitatea în funcție de povestea lui de viață. Iar atunci când părerile noastre sunt asemănătoare denumim acel lucru realitate. Cam așa trăiește societatea, după normalitatea unor lucruri acceptate de o majoritate. Cam așa funcționează toate comunitățile și societățile. Fă Rai cu ce ai, cu alte cuvinte, fără să te mai uiți în curtea vecinului!

Gabriela, te invit să vorbim despre emisiunea pe care o prezinți la Metropola TV.
Emisiunea „Fenomen Social" este o oportunitate uriașă de a aduce specialist și subiecte actuale în atenția publicului și mai ales să le prezentăm și soluții, nu doar dezbateri. Dezbatem subiecte diverse legate de psihologie, sociologie și probleme cu care oamenii se confruntă în aceste vremuri.

Citeste si:
S.O.S! Ajută și tu o mamă să traiască pentru copiii ei!
S.O.S! Ajută și tu o mamă să...

Hai să vorbim despre cartea pe care tocmai ai lansat-o?
„Mati și Căpitanul încredere" este o carte care descrie evenimente reale din viața mea și a copiilor mei, cu soluții reale pe care le-am aplicat la momentul respectiv, dar și de-alungul timpului, cu alți copii. Sper să le fie de mare folos tuturor micuților care își mai caută încă încrederea, dar și părinților lor, pentru că există și o secțiune cu sfaturi pentru părinți.

Părintele, prieten sau nu cu cel mic?
Cel mai important lucru pe care îl avem noi părinții de făcut este să ne ținem copiii în siguranță, dacă reușim să îi avem și prieteni este o reușită extraordinară. Cu toate aceste, dacă facem tot ceea ce este reponsabil pentru un părinte de făcut pentru că un micuț să fie în siguranță, s-ar putea ca la adolescență să ne confruntăm cu o mică sau mare dezaprobare din partea copilului. Asta nu înseamnă că pierdem prietenia, ea va veni înapoi după tumultoasă adolescență. Cu răbdare și perseverență, prietenia și respectul se câștiga cu siguranță.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Octombrie 2021 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.