​Elevii şi preşcolarii se vor bucura de o zi liberă săptămâna viitoare. Aceștia nu vor face ore marţi, 5 octombrie, de Ziua Internaţională a Educaţiei, iar pentru cadrele didactice, această zi liberă este cuprinsă în contractul colectiv de muncă.

Fără cursuri pentru elevi și preșcolari de Ziua Internațională a Educației

Începând cu anul 1994, Ziua Mondială a Educaţiei este sărbătorită în fiecare an la 5 octombrie. Această zi a fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea în anul 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”.

Alături de cea "privind învăţământul superior” din 1997, această recomandare este principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.

Ziua Educației în România

În România, Ziua Internațională a Educaţiei este sărbătorită de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând din anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, potrivit unei decizii luate, la 3 iunie 2013, pe atunci de ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi alți doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”).

În această zi, elevii și preșcolarii sunt scutiți de orele de curs, declarându-se zi liberă. Profesorii de asemenea beneficiază de această zi liberă, care este cuprinsă în contractul colectiv de muncă.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Octombrie 2021 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.