În această zi, oficial toamna își intră în drepturi deoarece va avea loc echinocțiul de toamnă, momentul în care ziua este egală cu noaptea. Cu această ocazie, românii au o serie de superstiții din timpurile vechi.

Echinocțiu de toamnă 2021

În această zi, 22 septembrie, Soarele va fi poziționat deasupra ecuatorului Pământului, deplasându-se de la nord la sud, iar ziua și noaptea vor ajunge să fie egale în întreaga lume. Cercetătorul solar al NASA, Mitzi Adams, spune că de astăzi, la Polul Nord, Soarele va rămâne sub linia orizontului, într-un fel de amurg, până în luna octombrie când va deveni întuneric.

Amurgul de primăvară de la Polul Nord va începe cu câteva săptămâni înainte de echinocțiul de primăvară, ce are loc în luna martie, atunci când Soarele răsare din nou peste orizont. Chiar dacă în meteorologie sezonul tomnatic începe de la 1 septembrie, echinocțiul din septembrie anunță sezonul astronomic de toamnă.

În timpul echinocțiilor, ambele emisfere ale Pământului dispun de aceleași cantități egale de lumină.

Retail jobs

Superstiții din popor în această zi

În poporul românesc există o groază de superstiții legale de această zi, iar una dintre ele spune că dacă va ploua în această dimineață, primăvara va fi ploioasă. O altă superstiție atenționează că nu este bine să te speli pe față până la apusul soarelui și că trebuie să mănânci pâine înainte să ieși din casă. Gospodarii este bine să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeși.

În ziua echinocțiului de toamnă, potrivit superstițiilor, se bat nucii și se scutură merele și gutuile. Această zi însemnată este sărbătorită din vechile timpuri și este considerată una dintre cele mai importante sărbători întâlnite și în calendarul păgân. O altă tradiție veche spune că cei care au copii nu au voie să îi certe în această zi, pentru că vor avea impresia toată viața că au puțin de cules.

Citeste si:
Amalia Bellantoni a dat de pământ cu Laurențiu Reghecampf în urma...
Amalia Bellantoni a dat de...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Septembrie 2021 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.